Halsteren

Geen muntjes meer voor het winkelkarretje: ‘Wél zo makkelijk’

Han Verbeem Han Verbeem

Wie voortaan winkelt bij de AH, hoeft geen muntje of plastic penning meer bij de hand te houden om het winkelwagentje te ontgrendelen. Voortaan staan de wagentjes zonder muntslot bij de ingang. “En dat is wél zo makkelijk”, vinden de bezoekers. Wij van ZuidWest Update namen de proef op de som en vroegen bij de AH-vestiging in de Dorpsstraat van Halsteren de supermarktbezoekers naar hun mening.

Een vrouw kijkt verrast op als ze bij het wagenrek komt. “Ik stond net nog te zoeken om een muntje te pakken maar nu hoeft het niet meer”, zegt ze lachend. Twee andere supermarktklanten zien ook de voordelen van het muntloos winkelen. “Je hebt niet altijd een muntje op zak, dan moet ik naar binnen om er eentje te vragen, Nu staan ze gewoon klaar en kan je ze gewoon meepakken”, merkt één van hen op. “Geen opstoppingen meer bij de winkelingang van mensen die allemaal naar een muntje lopen te zoeken.” De coronacrisis heeft laten zien dat winkelen ook zonder muntjes mogelijk is. “Toen stonden de karretjes ook los bij de ingang.”

Beter voor het milieu

“Als je geen los geld hebt is het nu makkelijker en… het is ook beter voor het milieu”, vult een andere bezoeker aan. “Want er zijn geen plastic muntjes meer nodig die voor vervuiling kunnen zorgen.” Veertig jaar geleden is het systeem ingevoerd om diefstal van de wagentjes tegen te gaan. Maar daarmee zal het inmiddels wel loslopen. Een winkelklant vertelt dat ze al jaren in een flat vlakbij de supermarkt woont en ze heeft nog nooit iets van overlast gemerkt. “We zullen wel zien hoe het gaat. En als er straks toch winkelkarretjes in de buurt rondzwerven, dan zullen ze de muntjes wel weer terug invoeren.”