Bergen op Zoom

Geen tribune bij Bergse Optocht blijkt groot gemis voor ouderen

Optocht 2018 - BC Waterstroat (foto: Chris van Klinken)

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Er staat dit jaar geen tribune op de Grote Markt als de Optocht daar voorbij trekt. Het blijkt dat hierover de nodige teleurstelling bestaat, met name bij de oudere Vastenavendvierders.

Een camerateam van Streekomroep ZuidWest maakte woensdagmiddag opnames op het Konterscherp, waar het Wagetjes Kijke plaatsvond. Zo’n tien bezoekers van de open dag spraken ons spontaan aan over het feit dat de tribune is wegbezuinigd. Een van hen wilde het zelfs graag voor de camera benadrukken. Hij vindt de beslissing “erg jammer” voor mensen die minder goed ter been zijn. En dat zijn er best veel volgens de optochtliefhebber.

Artikel gaat verder onder de video.

Gemiste kans

Martien Franken, voorzitter van Overleg Ouderenorganisaties Bergen op Zoom (OOBOZ), bevestigt het beeld dat ons korte bezoek aan de middag opleverde. Hij noemt het een “gemiste kans” en geeft aan hierover door de nodige ouderen aangesproken te zijn. “Een paar uur staan is voor veel ouderen bezwaarlijk.” Zijn recente navraag bij een lid van de Stichting Vastenavend leverde als reactie op het nu te laat was om het nog te organiseren.

Kees Spikker, presentator bij ZuidWest FM en medeoprichter van Stichting WéViGé (Welzijn Visueel Gehandicapten), vroeg er de Stichting Vastenavend eveneens naar. Hij werd er al door de nodige luisteraars op gewezen maar weet ook te melden dat door mensen met beperkingen het wegvallen van de tribune als erg jammer wordt ervaren. Een verklaring voor de keuze kreeg hij niet.

Te duur

Kees Theunisse laat namens de Stichting Vastenavend weten dat de keuze om de tribune dit jaar niet te plaatsen een kostenoverweging was. Blijkbaar moest er geld bij. Hij wijst wel op een samenwerking die is ontstaan met het Meeussen Fonds. Hierdoor worden op een andere wijze ouderen en mensen met een beperking bij het feest betrokken. Er is tijdens de Optocht een beperkt aantal plekken gecreëerd voor deze doelgroep bij Het Nieuwe ABG, aan de Van Dedemstraat. Die zijn allemaal bezet dus daar nog aansluiten lukt niet meer. Hoe het de komende jaren wordt geregeld kan Theunisse nog niet zeggen, dit zal na de evaluaties pas duidelijk zijn.

‘Al jaren zo’

Bij tanteLouise, waar Het Nieuwe ABG onderdeel van is, weten ze van niets. Woordvoerder Marc Molenaars heeft het nagevraagd en meldt dat er al sinds jaar en dag wat bewoners langs de route zitten daar. Dit heeft echter niets te maken met het Meeussen Fonds, het is een eigen initiatief. “Dat gaat al jaren zo.” De paar stoelen die er dan staan zijn ook alleen voor eigen bewoners. “Zelfs familieleden moeten dan gewoon staan.”

Lees ook: Beleef carnaval bij ZuidWest: dagenlang Leutradio en -tv, Prinsencafé en optochten