Ossendrecht

Geen Ze-Bra windmolen langs A4 bij Ossendrecht: hindernis voor vliegverkeer

Foto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

Goed nieuws voor de actievoerders van Ossendrecht Windstil en voor milieuorganisatie Benegora en een tegenvaller voor de initiatiefnemers: één van de twee geplande windturbines van het toekomstig Ze-Bra windpark moet worden geschrapt. Het blijkt dat de windmolen, met een hoogte van 200 meter, het vliegverkeer van Defensie in de weg staat. Dat heeft het Woensdrechtse college de gemeenteraad meegedeeld.

In totaal zouden twee van de zestien windmolens op Brabants gebied komen. De andere veertien komen op Zeeuws grondgebied bij Rilland te staan. Uit recent, opnieuw uitgevoerd TNO-radarhinderonderzoek zou blijken dat turbine nummer 17 langs de A4 niet voldoet aan de radareisen van Defensie. “Daarom kan voor deze turbine geen verklaring van geen bezwaar worden verleend”, meldt wethouder Thierry de Heer.

Procedures

Tegen de twee molens lopen bezwaren. Actiegroep Windstil heeft een procedure bij de Raad van State aangespannen. Volgens het Woensdrechtse college zou de grond van deze bezwaren nu komen te vervallen. Eén molen verdwijnt en over de tweede molen, nummer vijftien, zou inmiddels overeenstemming zijn bereikt met de omwonenden. Woordvoerder Just Jansz van Ossendrecht Windstil laat weten dat de RvS-procedure nog steeds loopt. “Als er molens aan de Brabantse kant worden geschrapt dan juichen wij dat uiteraard toe”, merkt Jansz daarbij op.

Vier van de vijf geschrapt

Het Ze-Bra windpark is een initiatief van Eneco en twee lokale energiebedrijven, waarvan één in Brabant en één in Zeeland. Het plan ging begin 2021 van start met vijf molens op Brabants gebied. Na protesten van inwoners zijn er al drie geschrapt, de molen langs de A4 is daarmee de vierde die niet doorgaat. Het Woensdrechtse college verwacht dat met de recente ontwikkelingen de bouw snel kan beginnen. De fractie van AKT heeft inmiddels al raadsvragen gesteld over de voortgang van het project.