Hoeven

Gemeente gaat handhaven op Villapark Panjevaart

Foto Streetview

Herbert Kats Herbert Kats

Wie Villapark Panjevaart permanent bewoont krijgt hoe dan ook te maken met een veel strengere gemeente Halderberge. Er komen maatregelen om ongewenste bewoning uit te bannen. Wat de aankondiging ‘binnen afzienbare termijn’ betekent is nog niet te zeggen, zelfs niet of het nog vóór de komende zomer is.

“Laten we zeggen: in elk geval voor het eind van het jaar”, licht woordvoerder Marjolein Bömers-Coppens toe. Dat op het Hoevense park geen arbeidsmigranten meer mogen wonen is nu eerste prioriteit. Voorop staat dat Halderberge de toeristische functie van het Hoevense park wil herstellen. Een bewonersplan om er een ‘Knarrenhof’ voor ouderen van te maken is eveneens gestrand.

Geen vergunning

De gemeente benadrukt dat wordt gehandhaafd op het gebruik dat niet past binnen het geldende omgevingsplan. Deze boodschap is overgebracht aan de eigenaar van de recreatiewoningen op Fase 3, die er 55 arbeidsmigranten wilde huisvesten. Die krijgt geen vergunning.

Deze aanvraag hing samen met pogingen een alternatieve oplossing te zoeken voor zogeheten strijdig gebruik: zowel permanente bewoning als het huisvesten van arbeidsmigranten. Dit proces is op niets uitgelopen, meldt de gemeente nu. Er is jaren aan gewerkt.

Overlast omwonenden

Wethouder Thomas Melisse (toerisme en recreatie): “Op Villapark Panjevaart is al lange tijd sprake van ontwikkelingen waar de gemeente Halderberge zich zorgen over maakt. Dit geeft overlast voor omwonenden. Daarom is met alle betrokken partijen in een werkgroep gezocht naar een haalbaar alternatief voor handhavende maatregelen. In dit alternatief stonden herstel en verdere ontwikkeling van de toeristische functie van het park voorop.”

Oplossing gezocht

Burgemeester Bernd Roks benadrukt dat een oplossing is gezocht voor het hele Villapark Panjevaart. Randvoorwaarden daarbij waren een duidelijke samenhang met de ontwikkelingen op Fase 1 en 2 én gezamenlijk beheer tijdens de overgangsperiode.

Gesprekken met een potentiële koper liepen echter stuk. Daardoor bleek een alternatieve oplossing niet uitvoerbaar. De overnamekandidaat wilde dat arbeidsmigranten nog tien jaar mochten blijven. Eigenaren van te verkopen huisjes in fase 3 waren overigens ook niet tevreden over wat er geboden werd voor hun woningen, riep de gemeente al eerder in herinnering. Wie daar nu permanent in woont kan dat evenmin blijven doen.

Lees ook: Permanente bewoning mag niet meer op Panjevaart