Roosendaal

Gemeente plaatst ‘verdwenen’ Stolpersteine terug na aanleg glasvezel

Stolpersteinen herinneren aan de in de oorlog vermoorde Joodse inwoners. (Pixabay)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal heeft inderdaad Stolpersteine weggehaald in de Molenstraat en Domineestraat in Roosendaal. Dat antwoorden burgemeester en wethouders op vragen van de Roosendaalse Lijst. In die straten wordt binnenkort glasvezel aangelegd voor snel internet. En dus gaan ze daar stoepen weghalen. De gemeente wil niet het risico lopen dat de Stolpersteine kwijtraken of op de verkeerde plek terug worden gelegd. Daarom zijn de herdenkingsstenen tijdelijk veilig opgeslagen.

De Roosendaalse Lijst had te horen gekregen dat de Stolpersteine in de Molenstraat en Domineestraat weg waren gehaald door de gemeente. Maar het was voor de raadsleden en omwonenden niet duidelijk waarom de gemeente dat deed. Daarom stelde de Roosendaalse Lijst er schriftelijke vragen over. Want de Stolpersteine, ook bekend als struikelstenen, zijn kleine herdenkingsmonumenten voor de Tweede Wereldoorlog.

“Ze dienen met veel respect te worden behandeld”

Dat is ook de reden dat de gemeente de struikelstenen heeft weggehaald. Dat doet ze vaker als er wegwerkzaamheden zijn, zoals nu met de aanleg van glasvezel. “In het verleden is al een aantal keer gebeurd dat deze stenen kwijt zijn geraakt of zijn gaan zwerven. Ze dienen met veel respect te worden behandeld,” aldus burgemeester en wethouders. “Met deze preventieve actie zorgen wij ervoor dat dezelfde steen straks na de glasvezelwerkzaamheden met respect wordt teruggeplaatst.”

Met het risico op diefstal heeft het dus niets te maken. Dat was de eerste indruk van de Roosendaalse Lijst. Maar in Roosendaal zijn er nog nooit Stolpersteine gestolen, zo laat de gemeente weten. Ze worden alleen altijd weggehaald bij werkzaamheden en dat blijft de gemeente doen. “Daar waar nog glasvezel komt, zullen vooraf de Stolpersteine door onze dienst worden verwijderd, om later te worden teruggeplaatst. Bij onderhoudswerkzaamheden of reconstructies zullen de Stolpersteine ook tijdelijk worden opgeslagen.”

Koperen naamplaatjes van Nazi-slachtoffers

Roosendaal heeft de Stolpersteine op meerdere plekken liggen. Het zijn kasseien met koperen plaatjes aan de bovenkant, die bij voordeuren in de stoep worden gelegd. Op de koperen plaatjes staan de namen van vroegere bewoners, die door de Nazi’s zijn weggevoerd naar vernietigingskampen. Het gaat meestal om Joodse mensen, vaak hele gezinnen. Maar er zijn ook struikelstenen voor andere Nazi-slachtoffers, zoals politieke gevangen, Sinti en Roma, homoseksuelen en gehandicapten.

Lees ook: Roosendaalse Lijst wil weten waar Stolpersteine zijn gebleven Lees ook: Struikelstenen Hulsdonksestraat Roosendaal blijven bewaard