Roosendaal

Gemeente Roosendaal laat zo’n 2.300 eiken inspuiten om eikenprocessierups te doden

Close-up van rood-wit waarschuwingstape met de tekst PAS OP PROCESSIERUPS rond een boom gewikkeld

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De gemeente Roosendaal laat zo’n 2.300 eiken behandelen met een middel om rupsen te doden. Ze hoopt zo de overlast van de eikenprocessierups te verminderen. De haartjes van de eikenprocessierups kunnen huidirritatie en jeuk veroorzaken. Een gespecialiseerd bedrijf gaat een bacteriepreparaat inspuiten. Vanwege een drukke planning gebeurt dat dag en nacht. Hierdoor kan er vanaf 3 mei overlast zijn voor omwonenden.

Een gespecialiseerd bedrijf gaat vanaf maandag 3 mei in Roosendaal eikenbomen inspuiten met een bacteriepreparaat. De gemeente Roosendaal laat ongeveer 2.300 eiken behandelen. Het middel moet er voor zorgen dat er minder eikenprocessierupsen overblijven. De haartjes van deze rupsen kunnen huidirritatie en jeuk veroorzaken. De gemeente laat daarom vooral eiken inspuiten op drukke plekken, zoals bij scholen, kinderspeelplaatsen en sportparken. “Ook bij eikenbomen binnen de bebouwde kom, waar dat verantwoord mogelijk is, wordt preventief gespoten,” aldus de gemeente Roosendaal.

‘s Nachts kans op licht- en geluidsoverlast

De werkzaamheden kunnen overlast geven. Want het bedrijf dat het middel inspuit moet in korte tijd overal in de regio aan de slag. Daarom gaat het werk dag en nacht door. Vanaf maandag 3 mei kunnen inwoners daarom last hebben van licht of geluid, ook in de woonwijken. “Dit is van korte duur. We vragen de bewoners dan ook om begrip wanneer deze situatie zich voordoet,” zegt de gemeente.

Het bacteriepreparaat waarmee de bomen ingespoten worden, is omstreden. De meeste gemeente gebruiken het om de eikenprocessierups tegen te houden. Maar het middel doodt ook andere rupsen, zo’n 100 soorten in totaal. De Vogelbescherming roept daarom al jaren op het preparaat niet meer te gebruiken. Of dan toch alleen op plekken waar de overlast voor veel mensen erg groot is. De gemeente Roosendaal probeert daar zo veel mogelijk rekening mee te houden. “Als er in de omgeving ook andere vlinders voorkomen, behandelen we niet. Vanzelfsprekend willen we het ecosysteem niet onnodig beschadigen,” schrijft de gemeente op de website met werkzaamheden. “Bij het bepalen van deze locaties raadplegen wij de kaart van de vlinderstichting.”

Niet spuiten buiten de bebouwde kom, maar wegzuigen

Buiten de bebouwde kom mag de natuur zo veel mogelijk haar gang gaan. Het bedrijf gaat er niet preventief spuiten. Daar grijpt de gemeente alleen in als er nesten met eikenprocessierupsen ontstaan op plekken waar ze veel overlast geven. Die nesten worden dan alsnog weggezogen. Maar in het buitengebied vertrouwt de gemeente verder op de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups, zoals bepaalde vogelsoorten. Op deze kaart kun je zien waar de spuitwerkzaamheden zijn.

Lees ook: Gemeente Woensdrecht laat eiken inspuiten met middel tegen eikenprocessierups