Halsteren

Gemeentelijke fout kost Eric-Jan anderhalve ton: ‘Verzakt in ambtenarenmoeras’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Het huis van Eric-Jan en Lieke van Trijen staat al ruim drie jaar te verzakken. Grote scheuren zijn in alle gevels zichtbaar en stuttingen houden het huis voorlopig nog overeind. Het heeft ruim drie jaar geduurd voordat ze een bouwvergunning kregen en ze hebben ruim 150 duizend euro extra kosten gemaakt. En dat alles vanwege een gemeentelijke fout. Dat bedrag is nu als schadeclaim ingediend en er is een online steunactie opgezet. ”De boel staat op instorten.”

Het huis van Eric-Jan van Trijen en zijn vrouw Lieke van Trijen staat letterlijk op instorten. Door middel van stuttingen blijft het gebouw voorlopig nog overeind. “Maar er hoeft maar een schroef of balk te breken en de boel kan instorten”, begint Eric-Jan zijn verhaal.

We zijn verzakt geraakt in een ambtenarenmoeras.

De plannen voor een verbouwing ontstonden in 2019 door scheurvorming in de gevels en een versleten dak. Maar wat bleek? De gehele fundering was aan het verzakken. Wat begon met één scheur, werden er steeds meer. Nu zitten ze overal en zijn stuttingen nodig om de boel overeind te houden. “Ons huis is in 1904 gebouwd en heeft een fundering van tachtig centimeter, terwijl er voor de nieuwbouw palen zo’n achttien meter de grond in moeten.” Dit komt mede door de zachte rivierengrond waar het huis op staat.

Nieuwbouw bleek dus de oplossing, althans, dat dachten ze. Het werd een strijd met de gemeente die ruim drie jaar duurde. “We zijn verzakt geraakt in een ambtenarenmoeras.”

Op een gegeven moment bewoog ons huis sneller dan dat de gemeente dat deed.

Het verzoek voor een bouwvergunning werd afgewezen. Op papier bleek het huis, en dat van 25 buren, niet te bestaan. “Ons huis is in 1904 gebouwd, nog vóór de term bestemmingsplan bestond.” Een fout(je) van de gemeente dus, door het huis niet het juiste label te geven toen deze regel werd ingevoerd.

“De gemeente maakte van dit kleine probleempje, één missend labeltje, een groot probleem. Dat groeide vervolgens uit tot meerdere problemen, waardoor wéér nieuwe problemen ontstonden.” Het schoot maar niet op, jaren gingen voorbij. “Op een gegeven moment bewoog ons huis sneller dan dat de gemeente dat deed.”

Grote scheuren lopen over alle muren van het huis.

Uiteindelijk bleek een uitgebreide vergunningsaanvraag de oplossing. Na drie jaar kregen Eric-Jan en Lieke toestemming om te gaan bouwen. Maar zo’n uitgebreide aanvraag brengt een hoop onderzoeken en dus extra kosten met zich mee. “Zo’n procedure geldt normaal gesproken alleen voor grote bedrijven en organisaties, niet voor een woonhuis.”

De verzekering kan niets uitkeren.

Er volgden tientallen onderzoeken, zoals ecologische-, akoestische-, grond- en archeologische onderzoeken. Dat in combinatie met de snelle stijging van de bouwprijzen en bijkomende kosten als bouwadviezen en -werkzaamheden, zorgt voor ruim 150 duizend euro aan extra kosten.

Eric-Jan besloot een schadeclaim van de 158 duizend euro in te dienen bij de gemeente Bergen op Zoom. Maar of ze het geld krijgen is nog maar de vraag. “De verzekering gaf aan het bedrag niet uit te keren.” Maar de gemeente wil hem wel een kans geven. Daarom moet Eric-Jan vóór 1 augustus bij iedere claim een onderbouwing toevoegen. “Dat is bij sommige claims heel gemakkelijk. Maar kosten als emotionele schade moeten bevestigd worden door een psycholoog.” Een flinke klus dus, waarvan op 30 augustus wordt bekend gemaakt in hoeverre er op de claims wordt ingegaan.

“Dat er meerdere keren naar zo’n claim wordt gekeken laat zien dat ze hier zeker aan mee willen werken”, vertelt een woordvoerder van de gemeente. “Maar in hoeverre dat gaat lukken, dat weten we echt pas tegen die tijd.”

Je moet in zo’n situatie echt rustig blijven.

Het stel hoopte in april 2021 in hun nieuwe huis te trekken. “Nu is het nog maar de vraag of we april 2023 gaan halen.” Ondanks alle tegenslagen proberen Eric-Jan en Lieke het hoofd koel te houden. “Je moet in zo’n situatie echt rustig blijven. Lieke heeft haar paarden. We zijn nu druk bezig met de bouw van het nieuwe huis. Dat houdt ons op de been.”

Het stel is een steunactie gestart om alle bijkomende kosten te kunnen betalen.