Roosendaal

Gemengde gevoelens over informatieavond aanpak overlast Gastelseweg

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

De gemeente Roosendaal hield op dinsdagavond 22 november een presentatie over de aanpak van de overlast die bewoners rondom de Poolse supermarkt ervaren. Omwonenden strijden al jaren tegen de gang van zaken hier maar voelen zich niet serieus genomen. Het lijkt erop dat de Roosendaalse politiek wat meer begrip krijgt voor hun situatie.

Een van de omwonenden die zich geregeld meldt is Bianca Ruitenberg. Zij deed onder meer al eens geëmotioneerd verslag van wat haar en haar gezin zoal overkomen. In januari sprak zij de raad ook al aan met een hartenkreet. Ze gaf de toenmalige politici mee dat het hoog tijd was voor verandering. Toen kwamen echter de verkiezingen en leek het er niet op dat de nieuwe gemeenteraad zich heel druk maakte om de kwestie.

Gehoord worden

Bianca is blij dat het inmiddels anders is. “Het is fijn dat er gisteren veel raadsleden waren. Een aantal van hen vindt ook dat de emoties van bewoners echt gehoord moeten worden.” Minder te spreken is ze over hoe de avond verliep. Het was vooral de woordvoerder van de gemeente die aan het woord was en die kwam niet met veel nieuws, aldus Ruitenberg. “We krijgen ook geen spreektijd op zo’n avond”, is onder meer haar klacht. “Ons verhaal telt maar voor vijf procent mee.”

Politieke aandacht

Een van de aanwezige politici was PvdA-fractievoorzitter Björn Rommens. Begin november stelde hij samen met de VLP, D66, CDA, FVD Roosendaal en Vitaal Liberaal een aantal vragen op over de kwestie. Die antwoorden moeten nog komen, hij vermoedt dat bewust eerst deze avond is afgewacht.

Björn is eveneens blij met de hernieuwde politieke aandacht bij de raad. Bijna de helft was deze keer aanwezig volgens hem. “Goed dat een aantal raadsleden hierdoor wat meer info heeft gekregen. Ik hoop dat er hierdoor wat meer druk op het vinden van een oplossing komt te staan.” Het blijft wel lastig echter, moet hij toegeven, om de totaal verschillende meningen en belevingen te duiden. De cijfers waar de gemeente mee komt en die de bewoners geven lopen enorm uiteen en zijn op totaal andere momenten tot stand gekomen. “Dat is lastig vergelijken.”

Niet alleen bij de supermarkt

Rommens heeft gisteren als boodschap meegegeven dat de constateringen van de bewoners meegenomen dienen te worden in de evaluaties. Al moeten ze wel in de juiste context worden gezien. Rondlopen op straat met een blikje is niet verboden en een handhaver ziet ook niet wat daar in zit, geeft hij als voorbeeld. Hij hoopt wel dat aanvullende verkeersmaatregelen als drempels en fietshekjes op trottoirs nog een deel van de overlast gaan verminderen. Verder merkt hij op dat fout parkeergedrag zich niet alleen bij de supermarkt voordoet maar ook bij andere bedrijven, zoals de dierenarts en cafetaria wat verder in de straat.

Keuzes durven maken

De PvdA’er snapt overigens dat omwonenden zich maar matig gehoord voelen. Hij vond het daarnaast bijzonder dat de eigenaar van de supermarkt de hele avond amper iets zei en ineens weer weg was. Het is nu wachten op de antwoorden die gaan komen op de brief van begin november. En Björn is benieuwd naar wat er volgend jaar uit de evaluaties gaat komen. Dat zal dan toch weer naar de raad moeten als er een nieuwe aanpak uit volgt. “De heilige graal is nog niet gevonden.”

Volgens Rommens zijn er maar twee opties. “Eindelijk eens echt doorpakken en er geld tegenaan gooien met betrekking tot een verhuizing naar een passendere locatie of durven zeggen dat er verder niets aan te doen is. Maar bij optie twee zijn de rapen gaar. Misschien moeten we het niet van de gemeente af laten hangen en als raad zelf een knoop doorhakken, dat kan natuurlijk ook nog.”

Meer lezen? Volg het dossier ‘Overlast Gastelseweg Roosendaal’.