Bergen op Zoom

Gerommel in Bergse raad: miljoenenpost Bergse bouwkoten verdeelt coalitie

Een bouwer aan het werk, bij de constructie van een optochtwagen.

Han Verbeem Han Verbeem

De vernieuwing van Konterscherp, de bouwloodsen voor de Bergse vastenavendbouwclubs, staat op de helling. Coalitiepartijen Lokaal Realisme en PvdA-GroenLinks voelen er niets voor hier zo’n 4,5 miljoen euro aan uit te geven. Daar botst de partij met coalitiegenoten VVD en CDA/V-BoZ. Het leidt mogelijk tot uitstel van de begrotingsraad van volgende week: de agendacommissie beslist vandaag over verplaatsing van de begrotingsvergadering, zodat er meer tijd is om het begrotingsvoorstel op dit punt uit te werken.

“Bouwkoten… daar gaan we het geld niet aan uitgeven”, zegt fractievoorzitter Julien Voets met grote stelligheid, en dan vinden we uitgeven in het sociaal domein belangrijker dan geld aan bouwkoten. “De kosten voor jeugdzorg rijzen de pan uit”, voegt zijn partijgenoot Antoinette Harteveld daaraan toe.

Voortbestaan Vastenavend

“U bent daar stellig in”, zegt Sander Siebelink (CDA/V-BoZ). “Beseft U wel dat de bouwkoten ook bijdragen aan het voortbestaan van de Vastenavend, en daarmee ook het overgrote deel van de horeca in Bergen op Zoom.

Veel geld naar cultuur

Bergen op Zoom staat financieel in de steigers, merkt Julien Voets op, en besteedt 10,3 miljoen aan cultuur, terwijl 6,4 miljoen gebruikelijk is voor een gemeente als Bergen op Zoom. “Dan geven we al behoorlijk veel aan cultuur. En nu we méér kosten voor Wmo en jeugd moeten besteden, dan is het onverantwoord om geld aan de koten uit te geven.”

Kademuren

Niet alle inwoners van Bergen op Zoom vieren Vastenavend, maar wél alle inwoners hebben met zorgkosten en Wmo te maken – benadrukt de voorman van Lokaal Realisme. En het wensenlijstje van de raad, bij de meerjarenbegroting voor 2024-2027, is groot. Kiezen tussen kademuren, bouwkoten en zorgkosten: daar moet Lokaal Realisme een keuze in maken.

Garantstelling

Tegengas komt ook vanuit de VVD. “Het gaat slechts om een garantstelling van de gemeente aan de bouwclubs”, stelt Jim Bernaards. Maar voor Lokaal Realisme is de grens duidelijk. “En het gaat niet om appels en peren”, reageert Voets op een opmerking van GBWP.

Kritisch kijken naar kosten

Yusuf Kaplan (PvdA-GroenLinks) benadrukt dat het met Bergen op Zoom ‘een beetje minder slecht gaat’. want de gemeente is nog steeds aan het afbetalen op de ruim tweehonderd miljoen euro schuld. “We kijken kritisch naar de hoge kosten waar we het geld niet voor hebben. Hij pleit voor een versobering van de bouwplannen. “Alles onder één dak met andere cultuurinstellingen”, zegt hij. “Je kan het geld maar één keer uitgeven.” PvdA-GroenLinks geeft het liever uit aan zaken “waar het keihard nodig is.”