Halsteren

Heemkundekring Halchterth viert 40-jarig bestaan

Lia Rozendaal en Arian Kommers van de heemkundekring.

Lia Rozendaal en Arian Kommers van de heemkundekring.

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Van de watersnoodramp tot de fiets van To Toet en van de gemeentelijke herindeling tot de Spinool van Altere. Al deze onderwerpen komen voor in het jubileum jaarboek van Heemkundekring Halchterth. De vereniging die zich bezig houdt met de historie van Halsteren en Lepelstraat, viert haar 40-jarig jubileum.

In het kantoor van hoofdkwartier Hof van Ram staat een imposante stapel kartonnen dozen. In die dozen zitten maar liefst zevenhonderdvijftig boeken, laat Arian Kommers weten. Zeshonderd van de boeken zijn bestemd voor de leden en honderdvijftig worden verkocht. “Ze komen te liggen bij de Plus supermarkt in Halsteren, maar mensen die belangstelling hebben kunnen het boek ook kopen tijdens de open koffieochtend die iedere zaterdag van 10 tot 12 uur plaatsvindt”, zegt Kommers, lid van de werkgroep redactie.

We leggen de lat voor ons jubileumboek hoog

Samen met bestuurslid Lia Rozendaal toont Kommers de voorgaande edities van het jaarboek van wat officieel de heemkundige studiekring Halchterth heet. Hoewel er overlap in de aangesneden onderwerpen zit, is ieder boek uniek. “We leggen de lat hoog en werken iedere keer met een thema. Zo maakten we eens boeken over de winkeltjes van toen, over monumenten, carnaval en over de vele molens die de streek rijk was.”

Werkgroepen

Deze keer is er voor gekozen om alle werkgroepen aan het woord te laten. “We hebben in totaal 15 werkgroepen met een groot pallet aan onderwerpen en interesses”, zegt Rozendaal wijzend op een lijstje in het boek. “Archeologie, archief en bibliotheek, beheer onderhoud en inrichting, bezorging, collectie en schenkingen, dialect, evenementen en coördinatie, fotografie, genealogie, gidsen, kantklossen, redactie, spinnen en tuin.” Daarnaast wordt er teruggeblikt op belangrijke gebeurtenissen en worden er bijzondere objecten uit de collectie uitgelicht.

Eén van die objecten is de fiets van To “Toet” Oerlemans. De fiets die tachtig jaar oud is, was van een in Halsteren bekende eigenaar van een fourniturenzaak. Verder moet je denken aan oude typemachines en een oud uniform van de postbode. Ook de Spinool van Altere, het carnavalssymbool van Halsteren mag niet ontbreken in de talrijke collectie én het jaarboek.

De watersnoodramp heeft Halsteren en Lepelstraat flink getroffen

Arian Kommers was van 2002 tot 2012 voorzitter van de heemkundekring. Wat hem het meest is bijgebleven is de herdenking van de watersnoodramp in 2003. “De watersnoodramp heeft Halsteren en Lepelstraat flink getroffen. In 2003 organiseerde we onder meer een herdenkingstentoonstelling in Lepelstraat en bijeenkomsten in de kerken.” In 2013 werd de herdenking nog eens dunnetjes over gedaan en ook in 2023 zal er weer worden stilgestaan bij de ramp.

Andere hoogtepunten zijn de verbouwingen van het pand aan de Jannelandseweg dat in ’96 in gebruik werd genomen en later aan de huidige locatie aan de Beeklaan, waar de vereniging in 2004 introk. In 2020 werd de heemkundekring opgeschrikt toen het college van de gemeente Bergen op Zoom bekend maakte de locatie af te willen stoten. “We zijn nog altijd in onderhandeling met de gemeente over de mogelijkheden”, zegt Kommers. “Het is voor ons van groot belang om hier te blijven want we hebben enorm veel spullen verzameld en daarbij is het een hele fijne ruimte die we helemaal eigen hebben gemaakt”, voegt Rozendaal eraan toe.

Jubileumdag

Zondagmiddag is er voor de leden van de heemkundekring de jubileumdag. Tijdens deze middag wordt stilgestaan bij het veertigjarige jubileum en wordt de eerste editie van het boek uitgereikt aan één van de grondleggers van de heemkundekring, Henk van Aert. Het oorspronkelijke plan was om het jubileum vorig jaar te vieren, maar door corona is het een jaar later geworden. “We zijn bezig met een leuk programma voor de jubileummiddag, maar het belangrijkste is dat mensen elkaar weer kunnen ontmoeten en met elkaar kunnen praten”, besluit Rozendaal.