Roosendaal

Gluren bij de Buren in de tuin van Jacqo en Lia in Burgerhout

Jacqo en Lia van Gastel doen mee aan Gluren bij de Buren in Roosendaal

Jacqo en Lia van Gastel stellen hun tuin open tijdens Gluren bij de Buren in Roosendaal. (Foto: Paul Joachems)

Kitty Joachems Kitty Joachems

Op zondag 30 juni veranderen 24 Roosendaalse tuinen voor één dag in buurttheaters. Het is de eerste keer dat Roosendaal meedoet aan het tuinenfestival Gluren bij de Buren. Verspreid over de tuinen zijn die dag meer dan zeventig optredens te zien onder het genot van een hapje en een drankje. Jacqo van Gastel is, samen met zijn vrouw Lia, één van de Roosendalers die hun tuin openstellen.

Gluren bij de Buren is een amateurkunstfestival wat plaats vindt in 29 gemeenten. Door heel Nederland zijn er ruim vierduizend optredens in 1400 tuinen te zien. Roosendaal doet voor het eerst mee. Lokale podiumkunstenaars tonen hun talent in groene tuinen, verspreid over verschillende wijken van de stad.

Gluren bij de Buren is een cultureel tuinfeestje

Hoewel Van Gastel Gluren bij de Buren nog niet kende van andere steden is het concept voor hem niet nieuw. “Een aantal jaren geleden hadden we in Roosendaal ‘muziek bij de buren’ en een collega van mij organiseerde weleens huiskamerconcerten”, zegt Van Gastel. “Dat lijkt wel op wat we deze zomer gaan doen.”

Zijn tuin doet vaker dienst als feestlocatie. “Als er een familiedag of een familiefeestje is, is het vaak in onze tuin te doen. We hebben een grote tuin dus dat voelt dan logisch en het is altijd supergezellig.” De stap naar een openstelling voor Gluren met de Buren was dan ook niet groot. “We kijken er naar uit want hierdoor ontmoeten we mensen uit onze eigen wijk Burgerhout. En misschien komen er ook wel mensen langs die niet in deze wijk wonen. Gezellig”.

Ook het culturele aspect spreekt hem aan. In zijn tuin is op 30 juni een optreden te zien van Berry Blue Eyes. “Je kon vooraf opgeven wat voor soort optreden je in je tuin wil. Sebastiaan Waegemaekers ging vervolgens als programmeur aan de slag om al die vragen met het aanbod te matchen. Wat ons betreft prima gelukt want bij de eerste kennismaking vorige week klikte het wel tussen ons en de artiest”, lacht Van Gastel.

Roosendalers zijn voor één dag theaterdirecteur in hun eigen tuin

“Ik verwacht een intiem feestje”, zegt Van Gastel. “Berry brengt nummers uit de jaren zestig, zeventig en tachtig met een eigengemaakte piano en een kleine geluidsinstallatie. Elk optreden duurt ongeveer dertig minuten dus bezoekers kunnen die middag meerdere tuinen bezoeken. Zij kunnen zelf hun route uitstippelen en op de laatste zondag van juni met de fiets of al wandelend verschillende tuinen aandoen. Alle acts en locaties staan op https://glurenbijdeburen.nl/nl/programma. “Er zijn op loopafstand van onze tuin goeie mogelijkheden om verschillende gluurpartijen te organiseren”, lacht Van Gastel.

Het enige waar hij zich een beetje zorgen over maakt, zeker met het oog op het afgelopen voorjaar, is het weer. “Dat hebben we niet zelf in de hand. Bij slecht weer gaan we naar binnen maar daar hebben we veel minder ruimte voor bezoekers.”

Gluren bij de Buren is een initiatief van Stichting de Bühne en komt tot stand in samenwerking met De Kring Roosendaal en Sebastiaan Waegemaekers. Volgens Van Gastel is het leuk opgezet. “Waegemaekers noemde ons voor één dag theaterdirecteur in eigen tuin. Er worden van die makelaarsborden opgehangen aan de huizen die meedoen dus die zijn meteen herkenbaar”, stelt hij. “We kregen een tas vol promotiemateriaal en Berry maakt ook nog wat online materiaal zodat we ook zichtbaar zijn op de socials.”

Van Gastel heeft geen idee op hoeveel mensen hij en zijn vrouw moeten rekenen. “Ik zie het wel. Iedereen is welkom. En als de tuin vol is gaat de poort op slot en hang ik het bord op dat er geen plaats meer is in de tuin. Ook dat bord zit in het promotiepakket.”