Nispen

Goed rijgedrag wordt in Nispen beloond met een speciale snelheidsmeter

De snelheidsmeter langs de Essenseweg.

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Langs de Essenseweg in Nispen staat sinds woensdag een ‘Snelheidsmeter met beloning’. Het doel van deze snelheidsmeter is om weggebruikers met een positieve benadering zich aan de snelheidsregels te laten houden.

De maximaal toegestane snelheid op de Essenseweg is 60 kilometer per uur. Maar dat wordt nog al eens overschreden. Toen afgelopen april weer eens een auto uit de bocht vloog op die locatie, was de maat vol en stelde de Roosendaalse Lijst al voor de tweede keer raadsvragen over de verkeersveiligheid van de weg.

Dat de bijzondere snelheidsmeter juist langs deze weg is geplaatst, juicht Marco Schillemans van de Roosendaalse Lijst alleen maar toe. “Geweldig!”, reageert hij.

Ouder initiatief

Schillemans kwam in 2021 al met het idee om de snelheidsmeter naar de gemeente Roosendaal te halen. Hij kwam datzelfde jaar de beloonpaal tegen in de gemeente Altena, en hij vond dat zo’n leuk initiatief dat hij een balletje opgooide bij de gemeente. Even leek het erop dat de paal zou komen, maar uiteindelijk is dit niet meer gebeurd.

Tot een klein jaar geleden. Schillemans had de snelheidsmeter nog eens aangekaart bij wethouder Sanneke Vermeulen, en zij zag het eigenlijk wel zitten. “Het heeft daarna weer even geduurd, maar nu is hij er eindelijk toch echt”, vervolgt Schillemans enthousiast.

Sparen voor de pot

Het idee van de Snelheidsmeter met beloning is simpel: wie zich netjes aan de snelheid houdt en voorbij de meter rijdt, verzamelt daarmee geld voor de pot. Dat gebeurt gedurende drie weken, daarna gaat de snelheidsmeter namelijk weer weg. “Er is er maar eentje van, dus hij wisselt steeds van locatie.” Het opgehaalde geldbedrag wordt geïnvesteerd in Nispen.

Als het aan Schillemans ligt komt de beloonpaal vaker terug binnen de gemeente. “Er zijn namelijk zoveel plekken waar veel te hard gereden wordt. We hebben sinds vorig jaar al wat flitspalen, er zijn snelheidsmeters met smileys. En ook deze vorm van snelheid meten kan bijdragen aan het probleem van de hardrijders.” Vrijdagochtend zat er al in 113 euro in de pot.

Lees ook: Snelheidsmeterspaarpot komt naar Roosendaal: netjes rijden voor een volle pot Lees ook: Roosendaalse Lijst wil na twee jaar duidelijkheid over aanpak Essenseweg in Nispen