Halsteren

Graffitikunstenaars knappen muren van sporthal Kannebuis in Halsteren op

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De muren aan de buitenzijde van sporthal Kannebuis zaten van boven tot beneden onder de illegale graffiti. Zonde, vond graffitikunstenaar Mervyn van der Meij. Daarom besloot hij contact te zoeken met de gemeente Bergen op Zoom en de eigenaar van de sporthal. Iedereen was het erover eens: dat kan mooier. En dus hebben verschillende graffitikunstenaars onder leiding van Mervyn de muren helemaal opgeknapt.

Samen met graffiti-collega Silvan Lous werpt Mervyn een blik op de muur. Het is een waar kunstwerk geworden met allerlei verschillende teksten en afbeeldingen. “Iedere kunstenaar heeft een eigen stuk muur gekregen”, legt Mervyn uit. “Die helemaal links is gemaakt door Silvan”, en hij wijst naar een mysterieuze vrouw met een middeleeuwse monnikskap op haar hoofd. Naast haar is een havik afgebeeld.

“Ik hou van realistische werken, en van dieren. Daarom betrek ik in bijna al mijn werken wel dieren”, vertelt Silvan. Hij staat ook wel bekend als Graffitidier en komt uit het Zeeuwse Oudelande. “Maar ik ben regelmatig hier in de regio te vinden voor projecten als deze.”

Het werk van Silvan.

Want deze vorm van graffiti is namelijk gewoon legaal. “We hebben over deze muur daarom hele duidelijke afspraken met de gemeente gemaakt”, vervolgt Mervyn. “Er mogen hier alleen artiesten op uitnodiging komen spuiten. Daardoor blijft er zicht op wat er op deze locatie gebeurt.” Om dat duidelijk te maken komt er een bordje met spelregels bij de locatie te hangen. Wie daar aan de slag wil, kan eerst contact opnemen met Mervyn.

Ook Mervyn heeft een graffitikunstwerk gemaakt. “Ik hou heel erg van de oude, originele graffiti. Dat heb ik hier dan ook gedaan.” Hij geeft eerlijk toe dat het misschien niet door iedereen te lezen is. “Mijn vrienden noemen me vaan Murph, dus dat staat hier ook.” Het is een heel pallet aan kleuren. “Mijn bus ligt ook echt helemaal vol met spuitbussen”, zegt hij lachend.

‘Murph’, gemaakt door Mervyn.

Verder op de muur staat nog een landschap afgebeeld, en nog wat meer klassieke graffitiwerken. “Maar wel weer allemaal met een eigen stijl. De meeste artiesten komen hier uit de buurt. Op Silvan en één iemand anders na dan, zij komen uit Zeeland.”

Nieuwe plannen

Nu dit project is afgerond, worden de plannen voor de volgende alweer gemaakt. “In oktober gaan we aan de slag met een viaduct tussen Halsteren en lepelstraat”, vervolgt Mervyn. Ook Silvan is daar weer van de partij. “Maar wat we daar gaan doen houden we nog even geheim. Het heeft in ieder geval iets met de geschiedenis van Bergen op Zoom te maken”, verklapt hij.