Moerdijk

Gratis veerboot voor fietsers en voetgangers als Haringvlietbrug afgesloten is

Drukte op het pontje over het Haringvliet (foto: Raoul Cartens/Omroep Brabant).

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

Rijkswaterstaat laat een gratis veerpont varen, zolang de Haringvlietbrug afgesloten is. De veerdienst is voor fietsers en voetgangers. Er kunnen ongeveer 175 voetgangers op de pont, of 75 mensen met fiets of brommer. De veerdienst vaart ten noorden van Willemstad tussen recreatiegebied De Banaan en zwemplas Strandje Numansdorp. Er vertrekt elk half uur een pont, vanaf allebei de kanten.

Bij De Banaan en Strandje Numansdorp komen tijdelijke fietsenstallingen. Ook zijn er gratis pendelbussen van en naar de pont. “De pendeldienst start bij het busstation Steenpad in Willemstad, en rijdt via de bushalte in Helwijk en de Carpoolplaats Willemstad in Heijningen naar de pont,” aldus de gemeente. “Houd er rekening mee dat er beperkte parkeergelegenheid is bij de Carpoolplaats Willemstad.” Op de website van Rijkswaterstaat staat een compleet overzicht van de ponten en de pendelbussen.

Sluipverkeer tegen gaan door afsluitingen

“We willen fietsers en voetgangers ongehinderd laten reizen tijdens de afsluiting van de Haringvlietbrug”, zegt wethouder Danny Dingemans van de gemeente Moerdijk. “De zorgvuldig opgestelde dienstregeling zorgt ervoor dat er voldoende vertrekmogelijkheden zijn gedurende de dag, zowel op werkdagen als in het weekend.”

De gemeente wil ook proberen om sluipverkeer te voorkomen. Daarom worden sommige sluiproutes afgesloten. In de Frisostraat in Moerdijk komt een sluis met een hek. Die sluis kan met een sms worden geopend door hulpdiensten. En in Zevenbergschen Hoek wordt de rotonde bij De Vlijt afgesloten met betonblokken. Alleen bestemmingsverkeer mag nog rechtsaf en de politie gaat daar controleren én bekeuren. Ook de Lapdijk tussen Zevenbergschen Hoek en industrieterrein Moerdijk wordt afgesloten voor doorgaand verkeer. Er komt een landbouwsluis. Hierdoor kunnen alleen fietsers, vrachtwagens en landbouwverkeer er nog langs.

Drukker op wegen die voorlopig open blijven

Verkeer moet er rekening mee houden dat het op andere wegen drukker is dan normaal. Zoals de Achterdijk in Zevenbergen en de Oude Heijningsedijk in Heijningen. Die wegen blijven open. Maar de gemeente houdt in de gaten of de overlast daar niet te groot wordt. Anders worden die wegen alsnog afgesloten.

“We willen benadrukken hoe belangrijk het is om de verkeersveiligheid op onze dijken en wegen te waarborgen. Veel van deze smalle wegen zijn niet geschikt voor extra verkeer,” zegt wethouder Dingemans. “We vragen vriendelijk om de aangewezen omleidingsroutes te volgen in plaats van bekende sluiproutes. Zo blijft het aangenaam en veilig voor fietsers, en houden we rekening met de leefbaarheid van onze bewoners in de woonkernen en het buitengebied.”

Lees ook: Haringvlietbrug gaat acht weken dicht: ‘Een enorme operatie’