Huijbergen

Grensovergangen weer open: ‘Kom uit uw kot, maar doe niet te zot’

Maarten Elst Maarten Elst

Na 84 dagen is de grens tussen Nederland en België weer volledig open. Nederlanders kunnen de grens weer over om familie en vrienden te bezoeken, te tanken of eventueel op vakantie te gaan. Burgemeesters Steven Adriaansen (gemeente Woensdrecht) en Gaston Van Tichelt (gemeente Essen) openden maandagmorgen symbolisch de grens ter hoogte van de grenspaal aan de Hollandseweg in Huijbergen.

Het was alweer van de Tweede Wereldoorlog dat de grenzen tussen Nederland en België permanent dicht waren en werden gecontroleerd. Ook de lokale economie heeft het gevoeld, weet de Woensdrechtse burgemeester Steven Adriaansen. “De grens is weer open, we kunnen gemakkelijker over en weer reizen. Deze opening is van belang voor de lokale economie, je ziet dat het weer wat drukker is op straat. Heel veel mensen doen over en weer boodschappen, gaan op een terrasje zitten. Dat is er gelukkig weer bij”, aldus Adriaansen.

Vriendenbezoek

Collega Gaston Van Tichelt van de gemeente Essen is maar wat blij dat hij de Nederlanders kan begroeten in zijn Essen. “De regelgeving was soms moeilijk. Je mocht je schoonmoeder in Amsterdam wel bezoeken, maar je beste vriend net over de grens in Huijbergen mocht niet. Het is mooi dat de grenzen weer open zijn en dat we met dezelfde regels weer samen kunnen leven”, aldus Van Tichelt.

‘Kom uit uw kot’

Lang was het credo bij de zuiderburen ‘Blijf in uw kot’, dat is sinds kort veranderd in een nieuwe spreuk. “Het adagium luidt bij ons: ‘Kom uit uw kot, maar doe niet te zot'”, lacht Van Tichelt. “We kijken uit naar de komst van de Nederlanders. Wel moeten we niet vergeten dat het coronavirus nog altijd in de buurt is. Wees alert en denk aan elkaar. Ook in België geldt de anderhalvemeterregel.”