Halsteren

Groene Pluim voor Eco-Point in Halsteren

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Directeur Ferry Samuels van Eco-Point nam afgelopen woensdag een Groene Pluim in ontvangst. Uitgangspunt voor dit initiatief zijn de duurzame ontwikkelingsdoelen (SDG’s) van de Verenigde Naties. Het Halsterse bedrijf scoort hier hoog op. “We moeten samen goed gaan zorgen voor deze planeet, want we lenen haar van de generaties na ons.”

Samuels zag op jonge leeftijd al hoe de aarde vervuild werd. “Ik vond als tienjarige kikkerdril in een slootje. Razend interessant om dat een kikkertje te zien worden!” Toen hij een jaar later naar datzelfde slootje ging, was het water pikzwart van het afvalwater van fabrieken. “Al het leven was eruit.”

Het maakte flinke impact op hem. Hij vindt het daarom belangrijk om bewustwording rondom het milieu te creëren. Dat doet hij inmiddels met zijn bedrijf Eco-Point. Het Halsterse bedrijf produceert vervangers voor verfoplosmiddelen, aceton, wasbenzine en terpentine. Die worden gemaakt van reststoffen uit maïs en suikerbieten. Vanwege deze milieuvriendelijke en circulaire productie, mag het Eco-Point zich inmiddels een Groene Pluim-bedrijf noemen. “Na dertig jaar krijgen we de erkenning voor onze filosofie en ideologie, die gericht is op ecologie.”

Duurzame bedrijfsvoering

De ‘geitenwollensokken van het milieu’, zoals de organisatoren van de Groene Pluim in hun beginperiode gekscherend werden genoemd, hebben al drieëndertig bedrijven in het zonnetje gezet. Gemeente Bergen op Zoom is koploper met inmiddels zeven uitreikingen.

MKB Nederland-voorzitter Jacco Vonhof vindt de SDG’s “een mooie manier om richting te geven aan je bedrijf.” De hoge ambitie die Eco-Point heeft, maken ze volgens de nieuwe ambassadeur van de Groene Pluim al een poos waar. “Ze doen dat heel bewust: het staat in hun strategie. Met hun bedrijfsvoering investeren ze in duurzame doelen.”

Het Halsterse bedrijf zorgt onder andere voor fatsoenlijk werk voor iedereen, wat leidt tot een duurzame en inclusieve economische groei. Ook zet de milieuvriendelijke reinigingsmiddelenontwikkelaar zich in om klimaatverandering te bestrijden. De kennis en kunde wordt gedeeld met haar partners. Samuels hoopt dat initiatieven als de Groene Pluim zich verspreiden als een olievlek, zodat mensen aan het denken worden gezet. “Samen maken we de wereld schoner en mooier.”