Bergen op Zoom

GroenLinks-PvdA in Bergen op Zoom wil thermostaat graadje lager: ‘Alle beetjes helpen’

Foto: Pixabay

Han Verbeem Han Verbeem

De partijcombinatie GroenLinks-PvdA in de Bergse gemeenteraad wil de thermostaat in openbare gebouwen een graadje lager zetten. Zodoende dient de gemeente Bergen op Zoom ‘het goede voorbeeld te geven’ , stelt GroenLinks-raadslid Christel Verbogt. Daarmee verklaart de gemeente zich solidair met Oekraïne én bespaart nog eens duizenden euro’s op het gasverbruik. Bovendien is het beter voor het milieu.

Vanwege de oorlog in Oekraïne heeft de regering de landelijke campagne `Zet ook de knop om’ gelanceerd, merkt Verbogt op. Deze actie dient volgens GroenLinks-PvdA ook navolging te krijgen in Bergen op Zoom. “Het doel van deze campagne is ervoor te zorgen dat minder gas wordt verbruikt en geld te besparen. Dit gebeurt onder andere door de thermostaat zachter te zetten. Het doel is de thermostaat overdag op maximaal 19 graden te zetten en ‘s nachts op maximaal 15 graden.”

Van Russisch gas af

Volgens Verbogt heeft de gemeente Bergen op Zoom meerdere gebouwen in beheer waar de temperatuur wel omlaag kan. “Het Stadskantoor, het Oude Stadshuis, maar ook de gebouwen van het Cultuurbedrijf.” Het terugdraaien van de temperatuur in deze gebouwen lijkt voor de leek misschien een druppel op een gloeiende plaat, merkt het raadslid op. “Maar alle beetjes helpen om van het Russisch gas af te gaan. Ook kunnen we hier als gemeente duizenden euro’s mee besparen. Daarnaast roepen we onze inwoners, onze verenigingen en ondernemers op om dit voorbeeld te volgen.”