Bergen op Zoom

Grond onder voormalige Scheldeflat walhalla voor archeologen: ‘Vondsten hier zijn uniek’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

De grote zandvlakte waar tot vorig jaar de iconische Scheldeflat heeft gestaan, heeft momenteel iets weg van filmische taferelen. Archeologen zijn daar namelijk druk bezig met een van de grootste opgravingen die ooit in Bergen op Zoom is gedaan.

Aardewerk, botten, naalden en kralen. Het afgelopen jaar zijn er verschillende sporen van bewoning uit de middeleeuwen gevonden op het terrein. De vondsten uit die tijd zijn volgens stadsarcheoloog Marco Vermunt uniek. “We kunnen aan de vondsten zien dat hier ambachtelijk werk werd uitgevoerd”, onthult Vermunt. Ook zijn er zogenaamde hutkommen (een soort huis in een kuil) gevonden. “Als we deze vinden worden deze uitgetekend als een groot vierkant vlak. Die worden vervolgens leeg gelepeld.”

De vondsten zijn vrij uniek.

Het is voor Vermunt best bijzonder om in Bergen op Zoom zijn werk uit te voeren. “Ik ben niet ver hier vandaan geboren. Je kunt dus wel spreken over een thuiswedstrijd.” De vondsten die gedaan worden stammen onder andere uit 600 en 850. “Dat is vrij uniek. We hebben niet zoveel uit die tijd betreft archeologie als je het vergelijkt met andere periodes.”

Secuur

De eerste uitgravingen worden gedaan met graafmachines. Zodra er dan sporen worden gevonden gaat men met de hand verder. “Dit gebeurt heel secuur.” Lastig vindt de archeoloog het niet. “Het is vooral spannend. Je vindt soms hele leuke dingen. Net hebben we nog een stuk glas gevonden uit mogelijk de Merovingische (400 tot 750 na Christus, red.) tijd.”

Het artikel gaat verder onder de foto.

Vondsten Scheldeflat Bergen op Zoom
Eerdere vondsten die gedaan zijn bij de Scheldeflat in Bergen op Zoom.

Naast dat er betaalde krachten druk aan het onderzoeken zijn, zijn er ook vrijwilligers druk opzoek naar mooie of zeldzame vondsten. Stephan Asselbergs is één van de vele vrijwilligers. “Ik vind het prachtig dat wij hier ons werk mogen doen”, vertelt hij. Asselbergs graaft al vijftig jaar, maar iedere keer blijft het bijzonder om te doen, meent hij. De komende vier weken verwacht het team nog bezig te zijn met onderzoeken.

Lees ook: Bergse Zeekant al rond 700 bewoond: spectaculaire bodemvondsten bij Scheldeflat Lees ook: “Het zal een vreemd gezicht zijn als de Scheldeflat straks weg is”