Bergen op Zoom

“Het zal een vreemd gezicht zijn als de Scheldeflat straks weg is”

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Al ruim vijftig jaar is de Scheldeflat beeldbepalend geweest voor de Bergse wijk Fort-Zeekant. Nu de flat zijn beste tijd heeft gehad, wordt het gebouw de komende maanden met de grond gelijk gemaakt. Omwonenden en oud-bewoners kwamen woensdagmiddag bijeen om afscheid te nemen van de flat door symbolisch de eerste hap uit het gebouw te nemen.

Nadat het voormalige receptieteam van de Scheldeflat aftelde van 10 naar 0, nam de sloopkraan woensdagmiddag symbolisch de eerste hap uit de Scheldeflat. Een balkon werd in één hap van het gebouw losgetrokken en op de grond gelegd. “Hij had er wel een beetje moeite mee”, zegt buurtbewoner Mien Brok die het spektakel aanschouwde. “Ik dacht even dat het gebouw liever zou blijven staan”, grapt ze.

Maar de flat uit 1970 heeft echt zijn beste tijd gehad, zegt Stadlander bestuurder Marc van der Steen. “Nadat we in 2016 de sleutel van tanteLouise (zorg-organisatie, red.) kregen hebben we nog gekeken of we het gebouw een tweede leven konden geven door iets aan te passen. Maar uiteindelijk is het gebouw gewoon op.”

We zijn er eigenlijk te vroeg uit gegaan

Een vrouw die op haar rollator zit haalt samen met andere oud-bewoners herinneringen op. “Ik heb er tien jaar gewoond en ik vond het heel fijn en heel gezellig. Ik had een heel fijn en lekker kamertje. Maarja, wij moesten eruit want het zou afgebroken worden. Maar hij heeft er nog twaalf jaar gestaan, dus eigenlijk zijn we er te vroeg uit gegaan. Maarja, het is goed zo.”

Stadlander denkt dat de sloop van de flat rond de jaarwisseling klaar zal zijn. Daarna wordt het bijgebouw gesloopt en wordt het gebied klaar gemaakt voor nieuwbouw. Die nieuwbouw zal bestaan uit ongeveer 120 levensloopbestendige huurwoningen.

Het zal een vreemd gezicht zijn

De letters die vroeger boven de entree hingen, staan voor de gelegenheid op de grond zodat mensen ermee op de foto kunnen. “Ik heb nu een leuke foto van mijn kleinkinderen als aandenken”, zegt buurtbewoner Coby Mol. De vrouw woont aan de andere kant tegenover de flat. “Het zal wel een vreemd gezicht zijn als er straks niks meer staan. Het werd ook wel tijd dat ze ‘m gingen slopen”, zegt ze.

Frits Leenders heeft een portret van zijn vader meegenomen naar de bijeenkomst. Zijn ouder hebben in de flat gewoond en hij hoopte eigenlijk als hij oud was ook in de flat te gaan wonen.”De Scheldeflat hoorde echt bij de volkswijk Fort Zeekant. Jammer dat ie weggaat. Maar het is begrijpelijk. Ik kijk ook wel uit naar wat er voor terug komt. Maar nu laat ik wel even een traantje.”