Sprundel

Grote zorgen VVD over voorzieningen in Sprundel

De Coop-supermarkt in Sprundel. Foto Streetview

Herbert Kats Herbert Kats

De VVD Rucphen maakt zich zorgen over het voorzieningenniveau in het dorp Sprundel. Fractievoorzitter Hilde Spijkers: “We zien dat in kleine stapjes naar minder gaan.” Het gaat dan over het al dan niet vertrekken van de COOP-supermarkt en de huisarts. De fractie ontvangt ‘steeds vaker verontruste signalen’.

Via vragen aan het gemeentebestuur wil ze vooral graag duidelijkheid. Antwoorden die niet alleen aangeven dat de situatie de aandacht van het college heeft, maar nóg liever een actieve rol bij het ondersteunen van nieuwe initiatieven en sturing daarvan. Spijkers erkent dat het aantal fysieke winkels overal wel terugloopt. Niettemin stelt ze: “Maar Sprundel is met bijna 5500 inwoners één van onze grootste kernen.”

Mogelijkheid verdwijnt om op loopafstand dagelijkse boodschappen te doen

Ter ondersteuning van de brief aan het college zet de VVD nog even de ontwikkelingen op een rij. “De supermarkt COOP sluit begin 2025 zijn deuren, waardoor de mogelijkheid verdwijnt om op loopafstand dagelijkse boodschappen te doen. De huisartsenpraktijk is in de markt tot overname. Er is een verzoek bekend om een noodlocatie aan de Hertogstraat in te richten om hier een nieuwe praktijk te openen in afwachting van een definitieve oplossing. De Boerenbond is eind 2023 gesloten en van eigenaar gewisseld en staat nu nog te huur als commerciële ruimte voor detailhandel.”

Veelbesproken

De partij wijst er bovendien op dat plannen om het Neerhofplein te herontwikkelen stil lijken te liggen. “De laatste jaren lijkt dit bestuurlijk geen actueel onderwerp meer. Het is echter nog wel een veelbesproken onderwerp binnen de gemeenschap”, aldus de VVD-fractie.

Volgens Spijkers is er behoefte aan heldere communicatie en duidelijke perspectieven. “Je hoort veel, maar aan Indianenverhalen heeft niemand behoefte.”

Stuurgroep

Ze ziet wel iets in de wijze waarop ooit het dorp Schijf een supermarkt met vereende krachten wist te behouden. “Al gebeurde dat toen met geld van de provincie, een stuurgroep vanuit het dorp heeft er toen de schouders onder gezet.” Of haar partijgenoot wethouder René Lazeroms (financiën) geld beschikbaar heeft weet ze niet. “Ik weet ook niet wat dit kost.”

In Spundel bestaat wel Dorpswerk en zijn er wijkverenigingen. Maar het ‘Schijfse model’ met een stuurgroep spreekt haar wel aan. “Misschien heeft Sprundel er ook iets aan.”

De fractie vraagt om schriftelijke antwoorden op de gestelde vragen. Met als uitsmijter: “Welke mogelijkheden heeft het college om de ontstane maatschappelijke onrust over voorgenoemde voorzieningen in Sprundel weg te nemen?”