Halsteren

Kliniek in Halsteren grijpt in na moord en ontsnapping tbs’ers

Voordeur De Mare (foto: Willem-Jan Joachems/Omroep Brabant)

bron: Omroep Brabant bron: Omroep Brabant

De GGZ Westelijk Noord-Brabant neemt geen tbs’ers met dwangverpleging meer op, die wachten op een definitieve veroordeling door een rechter. Dit besluit is genomen op basis van twee rapporten. Die rapporten volgen op onderzoeken naar wat er intern mogelijk is misgegaan rond twee incidenten, in oktober vorig jaar, met tbs’ers van de GGZ-kliniek De Mare op Vrederust in Halsteren.

Bij het eerste incident, op 14 oktober, zou een GGZ-cliënt een 75-jarige vrouw uit Halsteren hebben vermoord. Nog geen week later ontsnapte een andere cliënt op gewelddadige wijze uit de forensische kliniek van GGZ WNB. Hij werd later op de dag neergeschoten na een achtervolging door de politie.

De moordverdachte was veroordeeld voor tbs met dwangverpleging, maar in afwachting van zijn hoger beroep was hij tijdelijk geplaatst op Vrederust. Deze instelling kent geen tbs-kliniek met dwangverpleging, cliënten die hier worden behandeld staan onder een iets minder streng regime.

De GGZ heeft na de incidenten het COT Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement ingeschakeld voor een onafhankelijk onderzoek. Hieruit blijkt dat er geen verband bestaat tussen de twee incidenten en eventuele tekortschietende zorg.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd heeft vragen aangeleverd die zijn gebruikt bij de onderzoeken en zal zich de komende weken gaan buigen over de uitkomsten van het onderzoek.

De Raad van Bestuur van de GGZ neemt de aanbevelingen over, maar laat ook weten dat het onderzoek ‘het enorme verdriet bij de nabestaanden en eventuele onrust bij de medewerkers, cliënten, naastbetrokkenen en omwonenden niet kan wegnemen.’