Bergen op Zoom

Herdertjestocht Bergen op Zoom afgelast in verband met code oranje

In 2019 werd de laatste herdertjestocht gehouden in het Lievenshovenbos in Bergen op Zoom

Kitty Joachems Kitty Joachems

De organisatie van de herdertjestocht in Bergen op Zoom heeft vandaag besloten om de herdertjestocht te annuleren. De verwachte weersomstandigheden gooien roet in het eten. Ook de afgelopen twee jaar was een herdertjestocht, door de coronamaatregelen, niet mogelijk.

Gezien de weersvoorspelling heeft de organisatie geen keus. “We kunnen geen veilige terugreis garanderen en veiligheid staat voorop”, zegt Sjef de Wit namens de organisatie. Vanochtend waarschuwde het KNMI voor ijzel vanaf het eind van de middag. Voor het hele land geldt daarom code oranje.

Gladheid

Vanaf het eind van de middag trekt neerslag vanaf Zeeland richting Groningen. “Aan de voorzijde van dit gebied kan het verraderlijk glad worden door ijzel en/of neerslag op een bevroren ondergrond. De gladheid kan enkele uren aanhouden”, aldus het weerinstituut.

Lees ook: Waarschuwing gladheid: A58 bij Bergen op Zoom dicht door ongeluk

Alle seinen stonden op groen

Voor de organisatie reden genoeg om de herdertjestocht niet door te laten gaan. Ironisch genoeg koos de organisatie er dit jaar voor om de tocht een week eerder te organiseren. Voorheen vond deze plaats op 24 december. De editie van dit jaar is definitief van de baan. “Volgend jaar een nieuwe poging”, zegt De Wit. Hij spreekt van een teleurstelling voor deelnemers én organisatie. “Alle seinen stonden op groen, tot code oranje ons nu toch weer tegenhoudt.”

Lees ook: Kinderen ‘kronkelen’ dit jaar weer door Lievenshovenbos, tijdens herdertjestocht