Bergen op Zoom

Kinderen ‘kronkelen’ dit jaar weer door Lievenshovenbos, tijdens herdertjestocht

In 2019 werd de laatste herdertjestocht gehouden in het Lievenshovenbos in Bergen op Zoom

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

“Na twee jaar wordt de kerststal eindelijk weer van stal gehaald”, grapt Sjef de Wit. Hij is een van de organisatoren van de herdertjestocht in het Lievenshovenbos in Bergen op Zoom, die dit jaar weer doorgaat. Overigens wel een week eerder dan normaal.

Voorheen vond de herdertjestocht namelijk plaats op kerstavond, maar dit jaar wordt die al op 18 december om vijf uur ‘s avonds gehouden. “Op kerstavond zijn er namelijk ook vieringen in de kerk”, legt De Wit uit. “De lichtjes op de begraafplaatsen zijn een blijvertje. Ouders willen dan niet twee uur later ook nog op pad voor een herdertjestocht.”

Goed doel

Dit jaar hoopt De Wit met zijn herdertjestocht terug te gaan naar de zandvlakte, in het midden van het bos. De laatste editie werd namelijk gehouden bij Villa Heidetuin, maar daar is veel lichtvervuiling door de snelweg. “Richting de zandvlakte hebben kinderen echt hun zaklampjes nodig, om de levende kerststal met muzikanten te vinden.”

De herdertjestocht zamelt elk jaar geld in voor een goed doel. Welke dat dit jaar zal zijn, is nog niet definitief. “Maar we vinden de Kanjerketting van Nienke Proost-Dietvorst voor de Vereniging Kinderkanker Nederland een heel mooi, lokaal project. Het heeft ook een link met kinderen.”

Nieuwe ‘herder’

Voor de herdertjestocht in Woensdrecht is het dit jaar mogelijk de laatste editie, door een gebrek aan nieuwe bestuursleden, maar de toekomst voor de Bergse editie ziet er rooskleurig uit. Sinds een paar jaar heeft de vrijwilligersgroep namelijk een nieuwe ‘herder’. “Onze voorzitter is een jonge gast, dus we kunnen voorlopig nog wel even vooruit.”

De Wit hoopt 18 december op “een ouderwetse sliert van honderden kinderen, die met lichtjes door het bos kronkelen. Daar gaat je hart sneller van kloppen! Maar voor die tijd gaan wij nog even onze schapen tellen.”

Lees ook: Kerststallen speurtocht: speuren naar Maria, Jozef en baby Jezus Lees ook: Kinderen en ouders genieten van levende kerststal