Bergen op Zoom

Herdertjestocht Bergen op Zoom stopt: ‘Met hart en ziel voor geknokt’

In 2019 werd de laatste herdertjestocht gehouden in het Lievenshovenbos in Bergen op Zoom

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

“Na 42 jaar en 38 edities is de rek eruit. De herdertjestocht in het bos van  Lievensberg in Bergen op Zoom stopt.” Het zijn de woorden van een teleurgestelde organisatie. Door tal van omstandigheden lukt het de werkgroep niet meer om nog een nieuwe herdertjestocht te organiseren.
Emotioneel, teleurgesteld, voldaan. Met wisselende emoties blikt Sjef de Wit van Werkgroep Herderstocht Bergen op Zoom terug op de afgelopen jaren. “Het is best emotioneel. We hebben er met hart en ziel voor geknokt. Maar je loopt tegen grenzen aan. De motivatie verdwijnt daardoor. Het is zeer onbevredigend, maar het is niet anders. En natuurlijk kijken we met een voldaan gevoel terug op alle mooie tochten die we hebben gehad.”

Opeenstapeling van factoren

Het was jarenlang vaste prik: op kerstavond de herderstocht en een bezoek aan de kerststal in het bos van Lievensberg. “Maar er kwam steeds meer druk vanuit de kerk omdat het op kerstavond plaatsvond.” Daar kwam nog bij dat scholieren op diezelfde dag de vlakbij gelegen begraafplaats bezochten om daar lampjes weg te zetten. “Als de kinderen daar ‘s middags al zijn geweest komen ze ‘s avonds niet nog een keer naar het bos toe.”

Er is nog geprobeerd om de datum een week naar voren te halen. “Maar dat is toch anders, dan is de sfeer er niet. Dat is zonde.” Daarnaast kwamen er steeds strengere regels van de gemeente. En vervolgens corona en code oranje. De muzikanten en het kinderkoor vielen weg. “Ja, dan is de rek eruit. Deze beslissing is echt een opeenstapeling van factoren geweest. Het was een emotioneel besluit.”

‘Bedankt’

Of er helemaal nooit meer een herdertjestocht komt durft Sjef niet te zeggen. “Maar met deze werkgroep zien we het niet meer zitten. Als er een hele nieuwe ploeg opstaat die het wil proberen: mijn zege heb je. Maar dat idee hebben we niet.”

Voor nu is het dus klaar met de herdertjestocht in Bergen op Zoom. “We kijken met een tevreden gevoel terug naar alle keren dat het wél is gelukt.” Dat is namelijk 38 keer. “We bedanken alle papa’s, mama’s, opa’s, oma’s en kinderen voor de jarenlange support, kleurrijke lichtjes, gevoelige gedichten, mooie opbrengsten voor goede doelen, fijne muziek en zang en sfeervolle verhalen. We wensen iedereen alle goeds.”

Lees ook: Herdertjestocht Bergen op Zoom afgelast in verband met code oranje