Halsteren

Het Alterehuis: “Hoe beter je iemand kent, hoe beter je kunt helpen”

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Aan de Ambachtsweg in Halsteren is vorige week het Alterehuis geopend. Het Alterehuis is de nieuwste locatie van zorgorganisatie Dagelijks Leven. In het woonzorghuis is plek voor 21 bewoners die te maken hebben met dementie. De eerste bewoners hebben ondertussen hun woonstudio al ingericht.

Zorgorganisatie Dagelijks Leven is op meerdere plekken in de regio actief. In Bergen op Zoom staan Het Markiezaathuis en Het Warandehuis en in Steenbergen staat Het Buitenvestehuis. In Het Alterehuis is plek voor 21 bewoners, vertelt locatiemanager Nancy Hengeveld. “In alle huizen bieden we dezelfde 24-uurs zorg, volledig gericht op mensen met dementie. Een plek waar zij kunnen wonen zoals zij thuis ook gewend waren. Bewoners mogen van vroeg tot laat zelf hun dag indelen. Het huis heeft twee gezellige woonkamers, een activiteitenruimte én een ruime tuin met open poort.”

Ken mij, Zie mij, Hoor mij, Laat mij. Zo luidt de visie van het zorgbedrijf. “Ken mij begint al bij het eerste gesprek als iemand zich ingeschreven heeft. En de gedachte daarachter is: hoe beter je iemand kent, des te beter begrijp je wat iemand drijft. Waarom iemand zich op een bepaalde manier gedraagt, en hoe je iemand gerust kan stellen”, zegt Hengeveld.

Keuken

De bewoners hebben daarnaast een woonstudio die ze naar eigen smaak kunnen inrichten. Verpleegkundige Kathy van Lammeren toont één van de kamers. Hierin staat een bed, een stoel, een kledingkast en een televisie. Verder heeft iedere kamer een eigen keukentje en een badkamer. In een centrale keuken wordt er voor de bewoners gekookt. In de woonkamer kunnen de mensen gezamenlijk aan tafel eten.

Betaalbaar

Het is geen standaard woonzorglocatie, benadrukt Hengeveld. “Wat ik mooi vind aan de visie van Dagelijks Leven is dat we denken in mogelijkheden in plaats van beperkingen. Het welzijn van de bewoners staat hier echt voorop. Bovendien is wonen bij Dagelijks Leven betaalbaar voor iedereen, ook voor mensen met alleen AOW”, zegt de troste locatiemanager.