Bergen op Zoom

Het is weer kermis in Bergen op Zoom: ‘Veel blije gezichten’

Stijn Nooijens Stijn Nooijens

Veel vrolijke gezichten, kinderen die het naar hun zin hebben en mensen die genieten van een kop koffie of een pilsje. De kermis op de Grote Markt in Bergen op Zoom is in volle gang. Tot en met zondag 22 oktober is er vermaak voor jong en oud tijdens de najaarskermis.

Het is een heerlijke najaarsdag als we spreken met Dani Vale (26), zoon van kermisorganisator Frank Vale. Omdat vader Frank in Venlo is voor de opbouw van de kermis daar, neemt zoon Dani de honneurs waar. “Ik vind het een eer dat ik dit mag doen”, vertelt hij trots.

De kermis op de Grote Markt is een begrip in de stad. Voor de kermiszoon, die door zijn vader in het vak gerold is, is het allemaal niet meer zo nieuw. “Ik doe dit werk eigenlijk al vanaf kinds af aan. Ik ben zelfs eerder gestopt met school zodat ik sneller kon gaan werken.” Iets wat zijn moeder minder leuk vond. “Mijn moeder had liever gewild dat ik mijn school afgemaakt had”, lacht hij. “Het is nu toch wel aardig goed gekomen.”

Organiseren

Bij het organiseren van een kermis komt veel kijken. “Je moet met van alles rekening houden.” Afgelopen jaar ging dat even mis. Voor restaurant De Teerkamer werd een kermisattractie geplaatst, maar met de achterkant naar het terras. Iets waar de eigenaar van de horecagelegenheid erg van baalde.

Dat is dit jaar anders. De attracties staan namelijk naar de terrassen toegekeerd, in plaats van dat terrasgangers naar de achterkant van de attractie kijken. “Het was flink passen en meten. Maar nu is het gewoon overal goed”, constateert Vale, die naar eigen zeggen alleen maar positieve reacties krijgt.

Mario Jump

De kermis kent dit jaar ook weer nieuwe attracties: de Mario Jump bijvoorbeeld. Een wipe-out attractie, waar je op een soort springkussen over een ronddraaiende balk moet springen. Als deze balk je raakt val je op het luchtkussen. “Het is voor jong en oud. Soms staan er dronken cafégangers te springen en soms zijn het gewoon kinderen die springen, iedereen vind het leuk.”

Verder kent de kermis een paar ‘vaste attracties’ op de Grote Markt. Dit jaar is bijvoorbeeld de Mega Polyp weer van de partij. “Die wil niet weg uit Bergen op Zoom, die attractie is gewoon echt een traditie hier.”

Fright Nights

Aankomende vrijdag is er ook nog entertainment te vinden op de Bergse kermis. “We hebben onze eerste editie van de Fright Nights. Dit is speciaal voor Halloween.” Tijdens deze avond zullen er spookachtige karakters op de kermis ronddwalen. “Ze zijn niet supereng, maar je kunt er wel goed van schrikken.”

Lees ook: Piemelknuffels in trek op Roosendaalse kermis: ‘Leukigheidje voor de slaapkamer’