Halsteren

Het Mapleliefke: een speciaal koekje voor 75 jaar bevrijding

Redactie Redactie

Stichting Bevrijding Brabantse Wal heeft een speciaal koekje bedacht om de belangrijke rol van de Canadese bevrijders te benadrukken en te herdenken. Het koekje draagt de naam Mapleliefke.

De koekjes zijn gemaakt in de vorm van een esdoornblad, zoals afgebeeld staat op de Canadese vlag. “Uit genegenheid, dankbaarheid en een stukje liefde voor de Canadezen hebben we het koekje Mapleliefke genoemd”, aldus bestuurslid Lex Lensink van Stichting Bevrijding Brabantse Wal.

Het idee voor het Mapleliefke is ontstaan nadat Lensink een bezoek bracht aan bouwclub De Krabbeklutsers. “Ik zag dat ze de maple leaf gebruikte om een jurk van hun creatie te versieren en ik dacht daar moeten we wat mee doen. Zo is het idee ontstaan om er een koekje van te maken.”

Eigen recept

De Mapleliefkes worden gemaakt en verkocht door een aantal bakkers in de gemeente Bergen op Zoom. Lensink: “Iedere bakker op de Brabantse Wal kan het bakken. Ze mogen zelf invulling geven aan het recept.” Bakker Bogers in Halsteren is één van de bakkers die het Mapleliefke maakt. Bogers gebruikt daarvoor een eigen recept. “Jan zijn vader was vroeger bakker en is in 1980 gestopt. Hij had een eigen recept. Het geheim van zijn vader gebruiken we voor de koekjes”, vertelt bakkersvrouw Maroesjka Bogers.

Landelijk

Lensink hoopt dat het koekje tijdens de bevrijdingsfeesten massaal wordt gebakken door bakkers in de omgeving. “Daarna kan het bij volgende vieringen weer opkomen en misschien kan het landelijk worden uitgezet bij andere streken die door de Canadezen zijn bevrijd.” 

Bakkers van de Brabantse Wal die ook Mapleliefkes willen maken kunnen zich aanmelden op de website van Stichting Bevrijding Brabantse Wal.