Bergen op Zoom

Historisch bezoekje voor leerlingen De Krabbenkooi moet interesse voor Bergse geschiedenis opwekken

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Twee soldaten uit de 18e eeuw brachten dinsdagmiddag een bezoek aan basisschool De Krabbenkooi. De soldaten hadden een oude kist bij, speciaal voor de kinderen van groep zeven. In de kist zaten foto’s, kaarten en historische objecten, die verhalen vertellen over de Berge geschiedenis. “Ik vond het echt heel interessant!”

De grootste ‘schat’ in de kist, zijn dertig jeugdcanons. De Jeugdcanon van Bergen op Zoom is een boek voor kinderen, waarin hoofdpersonages Tom en Sarah een tijdreis maken door Bergen op Zoom. “Via de Grebbe van de stad maken Tom en Sarah een reis in de tijd”, legt Wally Sep uit. Wally is een van de twee ‘soldaten’, die de kinderen vertelt over de kist en de inhoud. “Ze reizen door verschillende tijdvakken, en leren daar kinderen, kledendracht, eten en gewoonten uit die tijd kennen.”

Kist aanvullen met eigen voorwerpen

Leerling Sven vond het erg interessant. “Ik wist eerst niet eens wat de Grebbe is, maar nu ik het wel weet wil ik er meer over leren. De Grebbe is een oud stadsriool dat nu niet meer gebruikt wordt”, kan hij nu goed uitleggen.

De kinderen mogen de kist verder vullen met foto’s en voorwerpen van vroeger. “We zitten eraan te denken om er een oude foto van onze school in te doen”, vertelt Sven. Dat is overigens niet het enige, een klasgenootje van Sven vertelde dat hij thuis een granaatscherf uit de Tweede Wereldoorlog heeft liggen. “De kinderen hadden genoeg ideeën om de kist mee te vullen”, vervolgt Wally. “Dat is super goed. Dan kunnen ze aan elkaar laten zien wat ze ontdekt hebben.”

Kinderen enthousiasmeren over geschiedenis

Het boek is niet zomaar geschreven, en de kisten zijn ook niet zomaar uitgedeeld. De Geschiedkundige Kring heeft onlangs de Werkgroep Jeugd opgericht. “We hopen hiermee de jeugd meer te leren en enthousiasmeren over de Bergse geschiedenis.” Dat gaat tot nu toe goed. “De kinderen doen actief mee, en komen oprecht geïnteresseerd over. We worden ontzettend goed ontvangen.”

Lees ook: Jeugdcanon van Bergen op Zoom: geen droge geschiedenis, maar avonturenboek