Bergen op Zoom

Hittegolf: tropenroosters en hitteprotocollen bieden verkoeling

Waterpret bij basisschool Lodijke in Bergen op Zoom.

Waterpret bij basisschool Lodijke in Bergen op Zoom.

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Nu de temperaturen hoog oplopen, worden de tropenroosters en hitteprotocollen uit de kast getrokken. Hoe gaan scholen, zorginstellingen en bedrijven om met de hittegolf? En hoe houden ze op de kinderboerderij en in het verzorgingshuis het hoofd koel? Een rondgang door de streek.

Dat er warm weer in aantocht was, dat was al langer bekend. Veel organisaties hadden daarom al voor het weekend een plan om de warme dagen door te komen. De bloedhete maandag was een voorproefje voor de dinsdag waarop de temperaturen in het zuiden oplopen tot 39°C. Het KNMI spreekt van extreme hitte en heeft code oranje afgeven. Het RIVM heeft het hitteplan weer uit de koelkast gehaald en geeft bovendien een smogwaarschuwing.

Tropenrooster

Een rondgang langs basis- en middelbare scholen in Bergen op Zoom, Roosendaal en Woensdrecht leert dat veel scholen een tropenrooster instellen. In de laatste week van het schooljaar worden de maandag en dinsdag verkort, zodat de kinderen buiten school op zoek kunnen gaan naar verkoeling. Onder meer Delphin (Wsd), de Dobbelsteen (Wsd), De Linde (Rsd), Kroevendonk (Rsd) en Lodijke (BoZ) kozen voor een tropenrooster. “De ouders mogen hun kinderen ophalen om 12 uur, maar als dat niet kan, dan vangen we de kinderen op en mogen ze waterspelletjes doen”, zegt Annemiek Martens van basisschool Lodijke. Of de kinderen ‘s middags wel naar huis willen is nog maar de vraag. Op het schoolplein staat dinsdag een opblaasbare waterattractie.

Aangenaam

Leerlingen van onder meer De Noordster in Bergen op Zoom hebben geen tropenrooster. “Ons gebouw is gunstig bij warm weer”, zegt directeur Nancy Spaapen. “Uiteraard zal het bij ons ook warm worden, maar in vergelijking met veel andere scholen is de binnentemperatuur relatief aangenaam.”

Ook de Zilverlinde in Roosendaal voert geen tropenrooster. “We houden ons aan de gewone schooltijden, maar we passen ons wel aan. We zorgen dat de kinderen voldoende drinken en zorgen voor ijsjes”, zegt directeur Edith Jansen. Op de school is ritme en regelmaat een groot goed. Bovendien zou een aangepast rooster de naschoolse opvang onnodig belasten.

Busjes

Scholen die de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd zitten er deze dagen warmpjes bij. Of juist koel in dit geval. De Kornalijn in Bergen op Zoom is zo’n school. De thermometer in de instelling voor speciaal onderwijs geeft maandagmiddag 21 graden aan, zegt schoolleider Rob Landa. Het grootste deel van de leerlingen wordt met taxibusjes naar school en naar huis gebracht. Normaal wachten de kinderen op het schoolplein op de bussen. Nu wachten de kinderen in het gebouw, dat door middel van onder meer warmtepompen wordt gekoeld.

(tekst gaat verder onder de foto)

Waterpret op de Kornalijn in Bergen op Zoom.
Waterpret op de Kornalijn in Bergen op Zoom.

‘s Ochtends werken en ‘s middags lekker naar het strand!

Wat voor de meeste scholen het geval is, geldt ook voor bedrijven. Er wordt extra water gedronken, de ijsjes vinden gretig aftrek en veelal zijn werktijden aangepast. Shehera Vega Sanchez is tijdens de hittegolf al vroeg in de weer voor haar werkgever Rik.Marketing. “We hoeven slechts vier of vijf uur te werken in plaats van 8 uur. We mogen het indelen zoals we zelf willen”, zegt ze. “Ik startte vandaag om acht uur, sla mijn pauze over, en stop op 12 uur. Ideaal! Ik kan ‘s ochtends mijn taken afronden en ‘s middags lekker naar het strand!”

Werkklimaat

Werkgevers moeten volgens het arbeidsomstandighedenbesluit zorgen voor een behaaglijk werkklimaat. Het Arbobesluit schrijft niet voor bij welke temperatuur er bijvoorbeeld niet gewerkt mag worden, legt Jessy de Rond, juriste bij Advocatenkantoor de Brabantse Wal uit. “Bij het zorgdragen voor een behaaglijk werkklimaat moet rekening gehouden worden met de aard van de werkzaamheden die door de werknemers worden verricht en de fysieke belasting die daar het gevolg van is. Wanneer het te warm is om te werken zal dus afhangen van de werkomstandigheden zoals onder andere de omgevingstemperatuur en hoe zwaar het werk fysiek is.”

Als we eerder stoppen dan zouden de mensen thuis zitten terwijl ze juist onder de mensen moeten zijn

Op zorg- en kinderboerderij de Leemberg in Woensdrecht zien ze om naar kwetsbare mensen en dieren. Voor de mensen die dagbesteding op de zorgboerderij hebben verandert er weinig, zegt Jacqueline Sommeling. “Eerder beginnen is geen optie omdat niet iedereen vroeger kan opstaan. Als we eerder stoppen dan zouden de mensen thuis zitten, terwijl ze juist onder de mensen moeten zijn”, legt ze uit. ‘s Middags staat er voor de ongeveer twintig medewerkers een groot zwembad. De dieren krijgen extra water en schaduwplekken. De alpaca’s krijgen een verkoelende douche en varken Gijs krijg een extra modderbad.

Lees ook: Lentedag bij zorgboerderij De Leemberg in Woensdrecht

(tekst gaat verder onder de foto)

Mens en dier krijgt verkoeling op zorgboerderij de Leemberg in Woensdrecht.
Mens en dier krijgen verkoeling op zorgboerderij de Leemberg in Woensdrecht.

Geen polonaise bij 36 graden

Wie het thuis een beetje koel wil houden, doet er goed aan om de warmte buiten te houden door de gordijnen te sluiten. Op de 15 locaties van tanteLouise is dat ook één van de strategieën. Het hitteprotocol werd daar afgelopen weekend al onder de aandacht gebracht “Eén van de belangrijkste aanbevelingen is om het zo rustig mogelijk aan te doen”, zegt Marc Molenaars. “Wanneer het 36 graden is, wordt er even geen polonaise gelopen tijdens de muziekmiddag.” Ook de wekelijkse wandelclub blijft deze week waarschijnlijk een keertje thuis. Alle locaties van de zorgorganisatie zijn voorzien van klimaatbeheersing en de 1200 bewoners krijgen extra water en sapjes aangeboden.

Hoofd koel

Je hoofd koel houden, je gezonde verstand gebruiken en omzien naar elkaar. Die clichés lijken naast veel drinken en ijsjes eten de belangrijkste adviezen. Woensdag lijkt er weer een einde te komen aan de hitte. De hoge temperaturen verdwijnen dan mogelijk niet met stille trom. Je kunt dan rekening houden met onweer en hagel.

https://vimeo.com/731284333