West-Brabant

Hoe rijker de gemeente, hoe gezonder de inwoners: met Brabantscan kun je vergelijken

Afbeelding: Brabantscan van GGD

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Brabantscan heeft een nieuwe pagina op haar website: het Dashboard SEGV. Op die pagina kun je gemeenten met elkaar vergelijken op gezondheid en levensverwachting. Inwoners met een slechte gezondheid leven gemiddeld korter. Maar ook sociale verschillen kunnen zwaar meetellen. Want rijkere of hoger opgeleide inwoners zijn gemiddeld genomen gezonder en leven langer. Die sociale verschillen kun je voortaan opzoeken op het Dashboard SEGV.

Hoe gezond inwoners zijn en hoe oud ze kunnen worden, ligt niet alleen aan de genen die mensen van hun ouders meekrijgen. Of de ongelukken die er gebeuren. Er zijn ook duidelijke verschillen tussen bepaalde groepen mensen: sociaal economische gezondheidsverschillen, ofwel SEGV. De ene groep mensen is gemiddeld genomen gezonder dan de andere groep. En die groepen kun je indelen op inkomen bijvoorbeeld. Of op de hoogte van de opleiding. De GGD houdt die verschillen bij in de Brabantscan.

Opleiding scheelt vier jaar in levensverwachting

Het verschil in de levensverwachting kan groot zijn. De GGD geeft in de Brabantscan enkele voorbeelden. Iemand die alleen basisonderwijs of vmbo heeft gedaan, leeft gemiddeld vier jaar korter dan mensen die naar het hbo of de universiteit gingen. En mensen met een slechte gezondheid leven gemiddeld genomen zelfs 15 jaar korter. Ook iemands inkomen en werk hebben gevolgen voor de gezondheid. “Hoe hoger het inkomen, hoe hoger de gezonde levensverwachting,” aldus de GGD. “Ook het hebben van bijvoorbeeld een bijstandsuitkering of schulden hangt samen met slechtere gezondheid.”

Hoe het in onze regio zit met die gezondheidscijfers kun je voortaan zien op de website van de Brabantscan. Want daar is sinds kort een speciale pagina over de SEGV, waarop je kunt zien hoe jouw gemeente scoort. Je kunt bijvoorbeeld je eigen gemeente vergelijken met een andere Brabantse gemeente. Of je kunt kijken hoe een gemeente het doet in vergelijking met de regio of zelfs de rest van Brabant.

Halderberge en Bergen op Zoom als voorbeeld

Laten we als voorbeeld eens kijken naar de gemeenten Halderberge en Bergen op Zoom. Het aantal volwassenen dat zichzelf gezond voelt, ligt dicht bij elkaar in deze cijfers uit 2020. In Halderberge is dat 79 procent, in Bergen op Zoom 76 procent. Het aantal mensen dat moeite had om rond te komen met het inkomen was in Halderberge 8 procent en in Bergen op Zoom 11 procent.

Als mensen ouder worden, komen er vaak problemen met de gezondheid. Dus de SEGV-score kijkt alleen naar de jaren waarin mensen in goede gezondheid kunnen leven. En dan zie je dat de bovenstaande verschillen gelijk lopen met de gezonde jaren. Want ook daarin doet Halderberge het beter dan Bergen op Zoom. In Halderberge hebben mensen gemiddeld 67 jaren in goede gezondheid. En in Bergen op Zoom 65,4 jaar, dus ruim anderhalf jaar minder.

Nog meer cijfers in Brabantscan

Je kunt ook nog verder speuren naar cijfers, bijvoorbeeld over hoe goed inwoners zich psychisch voelen, of hoe goed ze mee kunnen doen in de samenleving. De Brabantscan is een uitgebreid archief over de gezondheid van Brabanders. En er is een aparte pagina over de sociaal economische gezondheidsverschillen, de SEGV.

Lees ook: Door luchtvervuiling leven Brabanders een jaar korter Lees ook: ISD Brabantse Wal: vijf procent minder uitkeringen in 2022 maar armoede stijgt