Bergen op Zoom

Horecaondernemer vreest negatieve spiraal: meer Bergse horeca is onnodig

Han Verbeem Han Verbeem

Nóg meer horeca in de Bergse binnenstad… dát ziet ondernemer en restauranthouder Maarten Hamel niet zitten. Het zou ten koste gaan van bestaande bedrijven en er staan genoeg horecabedrijven ter overname aangeboden, deels in de stille verkoop. Hij is daarom faliekant tégen de plannen van wethouder Jeroen de Lange om leegstaande winkelpanden te bestemmen voor kleinschalige horeca. Hamel heeft eerder namens een groep verontruste Bergse horecaondernemers ook een brandbrief geschreven aan de wethouder, die echter voet bij stuk blijft houden.

Kritiek

Maarten Hamel heeft samen met zijn echtgenote Josephine twee restaurants in de Bosstraat, waaronder Het Geheim van Bergen. Het vlees komt van zijn eigen varkenshouderij in Steenbergen, waar de dieren op een verantwoorde manier worden gehouden. In deze tijd van corona en lockdowns komt het plan van het Bergse college van B&W voor veel horecaondernemers als een slag bij heldere hemel. “Amateuristisch”, zo noemt Hamel het. Scherpe woorden, maar die komen uit het diepst van zijn hart. En hij staat niet alleen in de kritiek. Inmiddels hebben zo’n 23 ondernemers zich aangesloten bij de groepsapp van Bergse horecabedrijven.

Neerwaartse spiraal

Hamel voorziet dat een neerwaartse spiraal ontstaat en dat het kortetermijneffect van snelle invulling van de leegstaande panden een blijvend, negatief effect op de binnenstad zal krijgen. “Ondernemers hebben het nu al moeilijk om het hoofd boven water te houden. De spoeling wordt dan dunner, nog meer bedrijven betekenen minder omzet en ook voor de nieuwe horeca zal het lastig zijn om zich staande te houden.” Hij voorziet ook niet dat de nieuwkomers lang zullen blijven. “En wat krijg je er voor in de plaats terug?”

Positie bevechten

De horecaondernemers zullen hun positie meer en meer moeten bevechten. Dat leidt tot kwaliteitsverlies en -erger nog: slechte werkomstandigheden. “Moet je je zó als binnenstad op de kaart willen zetten?” Hoe het anders moet, daar heeft hij wel ideeën over. “Maar die hebben veel van mijn collega’s ook. Daarom zou het goed zijn als wethouder De Jonge met ons allemaal in gesprek gaat, zodat hij ook kan zien wat er leeft.” Want ruimte om te ondernemen, die is er volop – stelt Hamel.