Nispen

Hubkes van Bakkerij Suykerbuyk in Nispen zijn gezegend: ‘Een hele mooie traditie’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Bijna dertigduizend hubkes zijn er de afgelopen dagen gebakken bij Bakkerij Suykerbuyk in Nispen. Bakker Stef Suijkerbuijk stond om twee uur ‘s nachts al in zijn bakkerij, om de zogenoemde Hubertesbroodjes te maken voor St. Hubertusdag, dat altijd op 3 november is. Pater Bert Wooning kwam donderdagochtend naar de bakkerij om de broodjes te zegenen. “We nemen brood te vaak voor lief.”

Het zegenen van de hubkes is een oude traditie, waarbij een pater of pastoor met heilig water de broodjes zegent. Degene die een hubke eet, is dan een jaar lang beschermd tegen hondsdolheid. En ondanks dat die traditie misschien wat verouderd is, blijven gezegende hubkes populair. “Vroeger was het zo dat boeren een paar hubkes reserve hielden”, vertelt Stef. “Als een van de dieren dan hondsdol zou worden, dan kregen ze een hubke.”

Dertigduizend hubkes

Nispen heeft ongeveer achttienhonderd inwoners, Stef heeft bijna dertigduizend hubkes gebakken. “Die gaan niet alleen naar mensen uit het dorp hoor. We leveren ze ook aan supermarkten, of mensen uit andere dorpen komen ze halen.” Het was dus best wel aanpoten de afgelopen dagen. “We hebben vorige week al geprobeerd wat voor te werken, zodat we ons nu volledig op de hubkes konden storten.”

Brood is belangrijk

Volgens pater Wooning is het belangrijk dat de hubkeszegening plaatsvindt, omdat brood een belangrijke levensbehoefte is. “Er is zoveel armoede en honger in de wereld. Brood is voor ons maar zo gewoon. Hubertus zorgde vroeger goed voor zijn mensen. Dat verhaal blijf ik graag vertellen aan mensen.”

Naast de bakker in Nispen, zijn er nog meer bakkers bezocht in de gemeente Roosendaal. “Dat doe ik niet alleen hoor”, vervolgt de pater. “Samen met wat broeders verdelen we de bezoeken en zorgen we ervoor dat alle hubkes gezegend worden.” En zo kan iedereen die een gezegend hubke heeft gegeten, er weer een jaar tegenaan.