Huijbergen

Huijbergen maakt zich klaar voor kampioenschap fierljeppen

fierljeppen huijbergen

Fierljeppen in Huijbergen (foto: Starworks Studio)

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Huijbergen waant zich zondag 19 mei even in een stukje Friesland. In het dorp vindt dan namelijk het Huijbergs Kampioenschap Fierljeppen plaats. Het doel van de wedstrijd: zo ver mogelijk proberen te springen met behulp van een grote stok.

Het is de vierde keer dat het kampioenschap fierljeppen in Huijbergen wordt georganiseerd. “Een paar jaar geleden is het idee ontstaan op het terras”, vertelt organisator Dion Leenaerts. “We hadden het er met een groepje over dat we iets wilden doen voor het dorp.” De vroegere kpj van het dorp had vroeger ook al vaker fierljeppen georganiseerd. “En met de wadi middenin het dorp leek ons dat een mooie plek.” De eerste editie werd binnen zes weken geregeld.

Zodra de deelnemers beginnen, zie je ze steeds fanatieker worden.

Wat maak het organiseren (en meedoen) van het fierljeppen nou zo leuk volgens Dion? “Het is vooral natuurlijk met een hoop gekkigheid. Maar zodra de deelnemers beginnen, zie je ze steeds fanatieker worden. De mensen die staan te kijken genieten ook. Nu nog hopen op goed weer!”

Buiten de fierljepwedstrijd zijn er zondag ook nog twee bandjes: Leutig Kebaol en VolleBak. ‘s Avonds, na de wedstrijd, komt DJ Dave nog wat plaatjes draaien. “We gaan er met zijn allen een gezellig boel van maken.”

Wie mee wil doen aan het kampioenschap fierljeppen kan zich op de dag zelf opgeven, tot op het moment dat de wedstrijd begint om 16.00 uur. Er zijn twee categorieën: jeugd van 11 tot 16 jaar, en de volwassenen vanaf 16 jaar. De bar opent rond 14.00 uur.