Huijbergen

Huijbergen maakt zich op voor feestweekend: ‘We voldoen aan coronavoorwaarden’

Maarten Elst Maarten Elst

De coronacrisis staat het feestweekend van Huijbergen niet in de weg. In het weekend van vrijdag 20 tot en met zondag 22 augustus keert het feestweekend na één jaar afwezigheid gewoon weer terug. Inwoners van Huijbergen kunnen zich opmaken voor een kermis, braderie, Luikse markt, de welbekende raadsrace en het Woensdrechts Wielerkampioenschap.

Organisator Wil de Jong kijkt al uit naar aankomend weekend. “Er staat een leuk feestweekend met een kermis, braderie en een wielerkoers op de planning”, somt de Huijbergenaar op.

Raadsrace

De kermis vindt als vanouds op het kerkplein middenin het centrum van het dorp gehouden. Op zondag sluit het feestweekend met een grootse braderie en Luikse markt door de hoofdstraten van Huijbergen. Kers op de taart is de terugkerende raadsrace en wielerkoers. “We beginnen op zaterdagavond met de raadsrace. Dat is een rondje van vijf kilometer voor raadsleden van de gemeente Woensdrecht, maar ook andere betrokkenen bij de Woensdrechtse raad doen daar aan mee.”

“De één zit op een elektrische fiets, de ander zit achterop een tandem. Het is vooral een lollig rondje voor de toeschouwers”, aldus De Jong. “Uiteraard zitten er ook een aantal fanatiekelingen bij die graag willen winnen. Je kan toch een jaar lang als politieke partij roepen dat je de raadsrace hebt gewonnen.”

Groot peloton

Voor het ‘echie’ stromen de aanmeldingen al binnen bij de organisatie. Het valt De Jong op dat er al veel meer aanmeldingen dan normaal rond deze tijd binnen zijn. “Momenteel zitten we al aan de dertig aanmeldingen. Normaal zitten we rond dit tijdstip op 5 à 6 deelnemers. Er zijn er ook altijd een aantal die op de dag zelf zich inschrijven voor de wedstrijd. Al met al verwachten we dat een mannetje of vijftig tot zestig aan de start van de wedstrijd zal staan.”

Het stond voor De Jong buiten kijf dat er gekoerst zou worden. Volgens hem is het gewoon mogelijk om onder de huidige voorwaarden een feestweekend met wielerkoers te organiseren. Waar andere dorpen ervoor kiezen om meerdaagse evenementen af te blazen, ziet de organisator geen reden om af te gelasten. “We hebben altijd gezegd: als het met de coronaregels haalbaar is, dan gaan we het gewoon doen. Zolang iedereen langs de kant anderhalve meter afstand houdt, dan lukt het zeker. Dit is geen evenement waar honderden mensen op af komen. Als er bij de wielerwedstrijd zo’n 200 man langs de kant staat, dan is dat al heel wat.”

Huijbergen zal daarmee de eerste plaats in West-Brabant worden waar zowel een wielerkoers, een kermis als een braderie in één weekend wordt gehouden. Dat hoeft volgens de organisator geen problemen op te leveren. “Het is een kleinschalige kermis met negen attracties, ook de braderie is niet groter dan anders. Daarmee moet het prima mogelijk zijn.”