Roosendaal

Huisregels moeten sfeer Coenenpark verbeteren

Met een zonnetje en geen zichtbare overlast was het woensdag genieten in het Coenenpark.

Herbert Kats Herbert Kats

Met duidelijke ‘huisregels’ en de aanhoudende inzet van buurtpreventie hoopt de gemeente Roosendaal stappen te zetten naar een schoner en aantrekkelijker Burgemeester Coenenpark.

Wethouder Evelien van der Star onthulde woensdag aan de Parklaan borden met strakke huisregels. Ook een opfrisbeurt van de bestaande afvalbakken -ze zijn voorzien van sfeervolle oude foto’s- moet bijdragen aan een beter verblijfsklimaat. Met een aangenaam zonnetje was het bij de officiële onthulling in elk geval zeer aangenaam in het park.

Een versierde afvalbak

Dat is niet het beeld dat inwoners van de Parklaan en omgeving normaliter hebben. Al jaren wordt geklaagd over auto-inbraken, drugs- en daklozenoverlast. Ook in al gesloopte delen van het nabij gelegen kloostercomplex aan de Waterstraat werd melding gemaakt van ongewenste gebruikers. Uit politiecijfers bleek afgelopen jaar weer dat dit soort overlast nog altijd toeneemt in Roosendaal.

Bewonersinitiatief

Buurtpreventie -ontstaan uit een breed gedragen bewonersinitiatief- gaf al eerder signalen af dat de sfeer in het park mensen afschrikt om er te verpozen. Het zou bij de drugsoverlast zowel om gebruikers als dealers gaan. Met name de gebruikers laten nogal wat ‘onfris’ afval achter in de vorm van naalden en uitwerpselen. Daarnaast geeft het aantal zwervers in de stad al twee jaar achter elkaar een stijgende lijn te zien. Wel bestaat de indruk dat de problemen zich steeds verplaatsen naar mate er in een probleemgebied buurtpreventie actief is.

Roosendaal kreeg recentelijk ruim 25 miljoen in het kader van het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid. Het is één van de twintig zogeheten focusgemeenten in het land.

De wethouder in het park.
Lees ook: ‘Enorme impuls’ voor Roosendaalse wijken Lees ook: Roosendaal moet de komende jaren veiliger én leefbaarder worden