Bergen op Zoom

´We bouwen geen ijsbaan, we bouwen een winterparadijs!´

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Kosten noch moeite worden gespaard om de Grote Markt in Bergen op Zoom om te toveren tot een waar sprookjeslandschap. Na de door corona geplaagde editie van vorig jaar, haalt de organisatie van Bergs Winterparadijs weer alles uit de kast om er een spektakel van te maken waar je kunt schaatsen, drinken en dit jaar ook… voetbal kijken.

“We bouwen geen ijsbaan, maar we bouwen een winterparadijs!”, steekt organisator Frank Vale van wal. Maar een paradijs bouw je niet zomaar. Vale, Jos Roels en hun team maken sinds maandag lange dagen op de Grote Markt in Bergen op Zoom. “We werken van acht uur ‘s ochtends tot een uur of elf a twaalf ‘s avonds”, zegt hij. Gelukkig voor hen zit het meeste opbouwwerk er nu op.

We gaan echt knallen

Dat moet ook wel, want aanstaande vrijdag wordt de ijsbaan geopend en kan de schaatspret beginnen. Om half vijf wordt de baan dan geopend door de wethouder en door de kinderen van HitKidz. “We gaan echt knallen”, zegt Vale. Vorig jaar was hij dat ook van plan, maar toen gooide de coronabeperkingen roet in het eten.

Lees ook: Alles is dicht, maar schaatsen kan nog wél: ‘Zó fijn voor de jeugd’

Dit jaar had de energiecrisis een dealbreaker kunnen zijn. Maar de organisatie van het Bergse Winterparadijs is niet voor één gat te vangen. Dit jaar hebben ze een extra energiezuinige ijsmachine staan en is de ijsbaan een paar centimeter dunner. “Dat scheelt aanzienlijk op de energierekening, maar de mensen merken er helemaal niks van!”

Lees ook: Schaatsbanen gaan ondanks energiecrisis door, kaartje veelal duurder

Terwijl een deel van de bouwers kerstbomen opzet, is een ander deel bezig met het inrichten en bevoorraden van het horecagedeelte. In de warme tent kun je genieten van een hapje en drankje. En ook aan de zijde van de schaatsbaan is een luik waar je koek en zopie kunt halen. Voetballiefhebbers kunnen WK-wedstrijden kijken op een enorme televisie.

Bergs Winterparadijs

Het sfeervolle winterparadijs staat van 25 november tot en met 8 januari op de Grote Markt. Een kaartje kost dit jaar zeven euro. Op het activiteitenprogramma staat onder meer: schaatsen met Knabbel en Babbel (30 november), een optreden van Dennis van Veen (3 december), schaatsen met pieten (4 december), optreden van Louisa Vervoert (4 december), Mickey en Minnie (7 december), The Grinch (21 december), de kerstman met zijn elf (26 december) en Olaf de sneeuwpop (4 januari).