Bergen op Zoom

JazzBoZ 2022 biedt een mix van oude en nieuwe jazz

Tijdens de presentatie van het programma, in het Inspiration Centre van sponsor Bruynzeel Keukens, klonk al wat Dixieland om in de stemming te komen.

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

De festivals komen er weer aan. Na twee jaar stilte door corona mag vanaf nu weer genoten worden, onder meer van muziek. Vrijdagmiddag deed de organisatie van het Bergse JazzBoZ uit de doeken wat er komend voorjaar te verwachten valt.

Dit jaar valt muziekfestival JazzBoZ op 10, 11 en 12 juni. Het wordt de 46e editie en die staat weer bol van de muzikale verrassingen. Er is vooral gezocht naar een mix van oude en moderne jazz maar ook veel ruimte gegeven aan lokale musici. Mede bedoeld als steuntje in de rug na zware en vaak werkloze coronatijden.

Al met al is er een gevarieerd programma samengesteld, voor alle leeftijden en met veel muziekstijlen. Ook organisatorisch valt er nieuws te melden. Voormalig hoofdsponsor de Rabobank is ingeruild voor Bruynzeel Keukens, er is weer ‘ouderwets’ gekozen voor drie dagen in plaats van een hele week én de tent op de Grote Markt keert terug. Men miste het ‘festivalhart’ de afgelopen jaren en wil dat hiermee terug brengen.

Vrijdag

Een inmiddels jarenlange traditie die ook terugkomt is het kinderconcert voor kids uit groep 7, op vrijdag. Dat gaat zelfs op reis dit jaar. Het wordt niet alleen in Bergen op Zoom opgevoerd maar is tevens twee keer te zien in de Belgische zusterstad Oudenaarde. Pas daarna volgt het officiële openingsconcert met de Dutch Swing College Band en Wouter Hamel. Verder spelen die avond op de Grote Markt Blow 3.0 en The Cool Quest.

Zaterdag

Op het Beursplein begint het programma op zaterdag, met respectievelijk Poubelle d’Or, Monday Date, Mambisimo en de Valevetronic Brassband. Op de Grote Markt, in de tent, zijn optredens te bewonderen van het Nationaal Jeugd Jazz Orkest onder leiding van Maarten Hogenhuis, de OhnO Jazzband & kids, Smelly Kitchen, The Refreshed Orchestra en Wicked Jazz Sounds. In theater De Maagd zijn een kinderconcert en daarna Peter van Aart & friends te bezoeken. ’s Avonds is er ook nog Jazz en Route, waarbij in meerdere cafés optredens plaats vinden.

Zondag

De zondag begint vanzelfsprekend met de jazzmis in de Gertrudiskerk. Hier werken Rue d’Anvers en zangeres Sarah Jane aan mee. Zij gaat onder meer wat oude gospels brengen. Daarna is er als koffieconcert op de Grote Markt een optreden van Morning Call te bewonderen, gevolgd door de New Cool Collective Jazzband en Amsterdam Klezmer Band. Het Beursplein biedt die middag een podium aan Bill Bounders Orchestra, Tijn Trommelen en Naft. In De Maagd is als luisterconcert het trio Mudita geprogrammeerd.

Streetparade en jazz voor ouderen

Volop aanbod dus en er volgt nog meer, belooft de organisatie. Er wordt onder meer nog gewerkt aan een muziekproject met tanteLouise. En natuurlijk kan een JazzBoZ editie kan niet zonder streetparade. Zowel op zaterdag als zondag trekken dus weer de nodige straatorkesten door de stad.

Op de hoogte blijven? Volg dan de JazzBoZ Facebookpagina.