Ossendrecht

Je hoeft geen imker te zijn om van bijen te houden

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Dat de belangstelling voor bijen en bijenhouden groot is, dat was afgelopen maand wederom merkbaar tijdens de open imkerijdagen in Ossendrecht. Wie zich wil verdiepen in de nuttige insecten, maar niet per se de ambitie heeft om imker te worden, is er binnenkort een snuffelcursus bij de bijenhoudersvereninging De Wal van Brabant.

Ter promotie van de open imkerijdagen benaderde de bijenhoudersverening scholen in de regio. Heb je de kinderen, dan heb je de ouders, merkte voorzitter Marja Bastiaansen. Kinderen die voorlichting op school hadden gehad, namen hun ouders mee naar de bijenstallen aan de OLV ter Duinenlaan in Ossendrecht.

Cursus

De eerstvolgende activiteit is de snuffelcursus honingbijen. “Dit is voor mensen die meer over de wilde bij en de honingbij willen weten, maar nog niet zo goed weten of ze een volledige cursus willen doen”, zegt Bastiaansen. De snuffelcursus bestaat uit twee theorieavonden en een praktijkmoment. De volledige cursus is een stuk intensiever, legt de voorzitter uit. “De beginnerscursus bestaat uit acht theorielessen en acht praktijklessen in de periode van januari tot en met september. Cursisten gaan na de theorie zelf aan de slag en kunnen uiteindelijk een eigen volk verzorgen.”

We willen de wilde bij niet verdringen

Tijdens de snuffelcursus leer je niet zo zeer hoe je bijen moet houden, maar wordt wel dieper in gegaan op het boeiende sociale leven van de honingbij. Ook de wilde bij wordt niet vergeten. “Die nemen we altijd mee in onze cursussen, want we willen niet de wilde bij verdringen met onze bijenvolken. Bovendien kunnen mensen die zelf geen bijen willen houden, wel hun tuin aantrekkelijk maken voor wilde bijen door bijvoorbeeld bijenhotels of bepaalde planten in hun tuin te zetten”

Lees ook: Wilde bij krijgt speciale aandacht op open imkerijdagen

Na de drie voorgaande edities van de snuffelcursus zag Marja Bastiaansen dat mensen vaak ook de basiscursus zijn gaan volgen. “Van de twaalf deelnemers besloten zes mensen zich op te laten leiden tot imker. Ook zien we dat veel mensen die de basiscursus volgen, uiteindelijk lid worden van onze vereniging die nu ongeveer negentig leden telt.”

Verwondering

De snuffelcursus vindt plaats in dorpspunt ‘t Blickvelt in Woensdrecht op 18 en 25 augustus 2022 en deelnemen kost 25 euro. Het blijft niet alleen bij theorie. “In overleg met de deelnemers plannen we ook een moment om de bijenkasten te bekijken. Mensen kunnen dan de bijen van dichtbij zien. Dat levert altijd veel verwondering op.” Aanmelden kan per mail: [email protected]