Bergen op Zoom

Jubileumfeest voor warme band tussen Bergen op Zoom en Oudenaarde

Het station van Oudenaarde | © Google Streetview

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

Bergen op Zoom heeft al 35 jaar een warme band met het Belgische Oudenaarde. In al die jaren zijn er al verschillende uitwisselingen geweest tussen de gemeenten. Het jubileum wordt in juni en september gevierd met een jazzconcert en vestingsfeest.

De warme band ontstond vijfendertig jaar geleden. “De Europese gedachte speelde toen heel nadrukkelijk,” vertelt jumelagevoorzitter Ad Petermeijer.

“Voor de eenwording werden er ook overeenkomsten gesloten met gemeenten die achter het IJzeren Gordijn lagen, zoals in Polen.” Oudenaarde zocht het wat dichter bij huis en kwam in Bergen op Zoom uit. Burgemeester Zevenbergen tekende in 1986 de overeenkomst. In 1992 tekende de burgemeester van Bergen op Zoom nog een overeenkomst met het Poolse Szczecinek.

Vestingstad

Op 10 juni is er een jazzconcert met Bergse scholieren in de schouwburg van Oudenaarde. In september is er een feest waarin het feit dat beide steden een vestingstad zijn de leidraad vormt. Een gegeven van vroeger, toen de lakenhandel, via de Schelde Bergen op Zoom in kwam. Ook komt de Brabantse waterlinie in beeld tijdens een rondleiding bij Fort de Roovere.

Maar een stuk vesting in Bergen op Zoom is ook in het heden nog bruikbaar, al dan niet met een nieuwe bestemming. De Vierschaar voert namelijk binnenkort het toneelstuk Les Misèrables op, op het Ravelijn. Een delegatie uit Oudenaarde zal hierbij aanwezig zijn. Volgend jaar zal een groep Bergenaren aanwezig zijn bij de finish van de Ronde van Vlaanderen, in Oudenaarde. “Als er wat is, gaan we daar kijken en omgekeerd.”