Bergen op Zoom

Kanovereniging verruilt deze winter de Binnenschelde voor warm zwembad

Vincent Krijtenburg Vincent Krijtenburg

Nu de dagen korter worden en de zon zich minder laat zien, koelt het water van de Binnenschelde hard af. En dat is slecht nieuws voor leden van kanovereniging ZeeWiToe, die het water gebruiken voor cursussen, trainingen en wedstrijden. Om de koude tijd van het jaar te overbruggen wijkt de vereniging nu uit naar het zwembad in Hoogerheide.

De standplaats van de kanovereniging is aan de Noordlandseweg in Bergen op Zoom. “We hebben hier prachtig open water en zijn omgeven door natuur”, zegt voorzitter Tijmen Molengraaf. “We varen regelmatig een ronde langs de Bergse plaat en aan de overkant is het Zoommeer. Daar vandaan kun je helemaal tot aan Tholen en Oud-Vossemeer varen.” Ter hoogte van het clubgebouw ligt in de binnenschelde een speelveld voor waterpolo en zijn slalompoortjes.

Je hebt wat minder ruimte, maar kunt er wel je ei kwijt

Rond deze tijd van het jaar is het water een graadje op tien, schat Molengraaf. In de winter komt de temperatuur tot onder het vriespunt. Om toch te kunnen varen heeft de vereniging het Laco zwembad in Hoogerheide afgehuurd. Het grote voordeel van kanoën in het zwembad is natuurlijk de aangename temperatuur. Klein nadeel is de beperkte ruimte. “Je hebt wat minder ruimte om echt keihard te varen, maar we huren naast het instructiebad ook het wedstrijdbad. Daar kun je wel je ei kwijt.”

Lees ook: Einde in zicht voor fontein Binnenschelde: ‘Gezondheidsrisico’s te groot’

Vanaf 20 november worden er verschillende cursussen en clinics gegeven voor gevorderden en beginners. De eskimoteercursus is populair. “Je leert daar hoe je weer boven moet komen op eigen kracht als je om gaat.” Het zwembad is de ideale plek om deze techniek te oefenen. “Als je gaat eskimoteren dan vergt dat nogal wat coördinatie. Wanneer je ziet wat je doet lukt dat een stuk makkelijker.”

Binnen kanoën is leuk om in de wintermaanden bezig te blijven, maar buiten kanoën is het echte werk!

Het varen in het zwembad is dus een goed manier techniek bij te slijpen, maar ook voor beginners om op een laagdrempelige manier kennis te maken met de sport. “Als je de basistechnieken geleerd hebt in het zwembad, dan kun je die later in de praktijk brengen op de Binnenschelde.” Aanmelden kan via mail ([email protected]) of via de website van de kanovereniging.

Als het weer het toelaat, dan wordt er vanaf maart of april weer buiten gevaren. “Voor de nieuwe leden komt er dan een vervolgcursus met een challenge zoals brandingvaren of wildwatervaren. Het binnen kanoën is leuk om in de wintermaanden bezig te blijven, maar buiten kanoën is het echte werk”, besluit Molengraaf.