Roosendaal

Karatekid Ruby (18) is Europees kampioen: ‘Ondanks pijn gaf ik alles’

Niek de Bruijn Niek de Bruijn

“Met jou wil ik geen ruzie krijgen”, reageert een student van het Johan Cruyff College op een video van Ruby Goedhart (18). Tijdens de huldiging van topsporters van de Roosendaalse school, kijken de studenten naar een fragment van het Europees kampioenschap kyokushin karate. Daar pakte Ruby glansrijk de overwinning.

Al sinds haar zevende beoefent Ruby de vechtsport. Een jaar later startte ze met wedstrijden en inmiddels is ze Europees Kampioen in het zwaargewicht.

Geen geschikte tegenstander

Tot op het laatste moment bleef het spannend of de karatekid überhaupt kon deelnemen aan het Europees kampioenschap in Nederland, omdat er lange tijd geen geschikte tegenstander was.

Uiteindelijk werd er een vrouw gevonden, van ruim tien jaar ouder. Een teamgenoot van haar vereniging in Dordrecht had daarentegen ook al eens tegen haar gevochten. “Ik probeer het gewoon!”

Blauwe plekken

Het gevecht was flink doorbijten, omdat de deelnemers – op een bitje na – geen bescherming droegen. Ruby zat dus onder de blauwe plekken. “Ik voelde de pijn, dus op het laatste moment moest ik alles geven.”

Dat was ook een van de laatste keren dat ze alles kon geven, want eind september raakte haar onderbeen geblesseerd. Daardoor kan ze momenteel, tot grote teleurstelling, geen kyokushin karate meer uitvoeren.

Haar trainingen na schooltijd gaan wel door. Normaal bestaan die uit een vol programma. Bij haar personal training krijgt ze namelijk conditie- en krachtoefeningen. Bij haar karatetrainingen staat de techniek van het sparren en vechten centraal. “Maar ik mag nu alleen boksen en moet mijn benen met rust laten.”

In juni hoopt ze haar Europese titel te kunnen verdedigen in Spanje, mits haar blessure over is. “Ik hoop tegen de toppers van de wereld te mogen staan.”

Lees ook: Softbalster Sophie (20) won bronzen medaille, ondanks blessure Lees ook: Ramsey Angela eerste student in gouden eregalerij Johan Cruyff College Roosendaal