Bergen op Zoom

Kees protesteert bij Stadlander voor de deur vanwege vocht en schimmels

Hans-Jorg van Broekhoven Hans-Jorg van Broekhoven

Kees de Brouwer uit Halsteren is er klaar mee. De bewoner van de Bernhardstraat in Halsteren kwam in maart al in het nieuws omdat zijn woning vol vocht- en schimmelproblemen zat. Verhuurder Stadlander beloofde beterschap maar veel is er volgens hem nog altijd niet opgelost. Tijd voor actie, besloot hij vervolgens. Daarom stond hij met zijn partner donderdagmiddag met een spandoek op de stoep voor de wooncorporatie. Volgens hem is het vooral een noodkreet. Ze willen gewoon gezond en fijn kunnen wonen.

Kees trok eerder aan de bel bij de ombudsman van streekomroep ZuidWest. Die ging eropaf en liet ook medewerkers van Stadlander reageren op de kwestie. Aan hun huurder beloofden ze beterschap, er zouden oplossingen komen. En in eerste instantie waren Kees en zijn partner ook best blij. Er werden vochtmetingen gedaan en een aantal voorzieningen aangebracht, muren hersteld.

Beschuldigingen

Maar er ging ook veel mis. De Halsternaar ontplofte bijna toen een medewerker van een van de reparatiebedrijven hem ervan begon te beschuldigen dat hij de muren mogelijk zelf bewust kapot maakte. Opnieuw werden allerlei toezeggingen niet waargemaakt in zijn beleving en voelde hij zich weer van het kastje naar de muur gestuurd. Terugbelbeloftes werden niet nagekomen, informatie of toezeggingen waar hij om vroeg kwamen niet en het probleem bleef. Ook werd steeds opnieuw gehamerd op het feit dat hij moet ventileren, terwijl hij dat naar eigen zeggen altijd al deed. En doet! Het is een aanhoudend welles-nietes-spel tussen de medewerkers en een huurder. Oplossen doet het weinig, de schimmel staat nog steeds op veel muren in zijn woning.

Ineens was Kees het beu en besloot hij op een opzienbarende wijze aandacht te vragen voor zijn problemen met Stadlander. En wel bij de organisatie voor de deur, langs een drukke weg zodat iedereen het kon zien. Met een spandoek dat er niet om liegt. “We zijn het zat!”, valt onder meer te lezen in grote letters.

Meningsverschil blijft

Een woordvoerder van Stadlander reageerde telefonisch op het protest. Het lukte op zo’n korte termijn niet om ter plekke aanwezig te zijn. De corporatie heeft een extern rapport op laten stellen over de situatie in de Bernhardstraat en zegt alle aanbevelingen te hebben opgevolgd. Verder wordt momenteel onderzocht in hoeverre men de woningen daar wil gaan isoleren. Dat wordt pas begin 2022 duidelijk. Meer wil Stadlander momenteel niet aan de woning doen. Er blijft een groot meningsverschil met huurder Kees over de vraag of er voldoende wordt geventileerd. Inmiddels is het een juridische kwestie geworden en gaat de landelijke Huurcommissie zich hierover buigen.

Lees ook: Eindelijk gaat wooncorporatie schimmelklachten serieus nemen