Roosendaal

Kermis doet handreiking naar Roosendaalse horeca: compacte op- en afbouw kermis

Maarten Elst Maarten Elst

In het tweede gesprek tussen de gemeente en Roosendaalse terrashouders hebben kermisexploitanten een handreiking gedaan naar de horeca. Hoewel ze niet aanwezig waren tijdens het vervolggesprek, boden ze schriftelijk aan om voor een compacte snelle op- en afbouw van de kermis te zorgen. Hierdoor kunnen terrashouders op de Markt op vrijdag 10 september hun terrassen terug opbouwen en zo optimaal het weekend benutten. De gemeente komt zelf met een druktemeter zodat kermisbezoekers zelf de drukte in de gaten kunnen houden.

De onduidelijkheden lijken hiermee uit de lucht. Maandagochtend sprak een afvaardiging van de horecanemers van de Roosendaalse markt met locoburgemeester Klaar Koenraad. Na het eerste gesprek op donderdag tussen de gemeente, horeca- en kermisexploitanten gingen alle partijen in beraad om tot mogelijke oplossingen te komen.

Geen Emile van Loonpark

In het eerste verkennende gesprek deed de gemeente het aanbod om haar medewerking te verlenen aan een groot terras op het parkeerterrein naast het Emile van Loonpark. “Ook de mogelijkheid om eventueel terrassen in Dr. Brabersstraat te creëren werd besproken”, laat de gemeente in een schriftelijke reactie weten. Verder deed locoburgemeester Klaar Koenraad de uitnodiging om met andere ideeën te komen voor het vervolggesprek van maandag.

In dat gesprek met de horecaondernemers, de kermisexploitanten waren hier niet bij aanwezig, gaven ze aan dat deze opties naar hun mening geen passende oplossing bieden. Aanstaande woensdag vindt er een tweede vervolggesprek plaats, waarbij opnieuw naar mogelijkheden wordt gekeken.

Lees ook: Terrassen moeten wijken voor kermisattracties: ‘Samen kijken naar betere oplossing’ Lees ook: Roosendaalse horecaondernemers en kermisexploitanten in gesprek met college

Handreiking

Eén van de mogelijkheden kwam middels een handreiking vanuit de kermisexploitanten: een compacte snelle op- en afbouw van de kermis. “Het opbouwen van de kermisattracties op de Markt begint iets later, namelijk woensdagochtend 1 september om 12.00 uur. Op die manier kunnen de terrassen tot woensdagochtend blijven staan. Het afbreken van de kermisattracties op de Markt wordt versneld. Dit wordt gedaan in de nacht van donderdag 9 op vrijdag 10 september, tot uiterlijk 06.00 uur. Op die manier kunnen de terrassen die bewuste vrijdagochtend weer worden opgebouwd, zodat ze het gehele weekend weer compleet gebruikt kunnen worden”, aldus de gemeente Roosendaal.

Kermis hoort vanuit historisch oogpunt op de Markt

Locoburgemeester Klaar Koenraad laat weten dat de ‘traditionele kermis vanuit historisch oogpunt gezien op de Markt thuishoort’. “Dat is en was zo afgesproken met zowel de kermisexploitanten als de horecaondernemers. We proberen samen tot zo goed mogelijke en afgewogen oplossingen te komen. Met elkaar praten leidt tot wederzijds begrip en er ontstaan nieuwe ideeën. Ik ben blij met het aanbod van de kermisexploitanten om extra vaart te maken met het opbouwen en afbreken van de attracties. Dit geeft extra ruimte aan de terrassen van de horeca. Komende woensdag spreken we elkaar opnieuw over eventuele andere en nieuwe mogelijkheden.”

Geen Weekmarkt

Ook de Weekmarkt ondervindt éénmalig hinder van de kermis. Op maandag 6 september zal de maandagmarkt op de Nieuwe Markt eenmalig worden afgelast, aangezien het op één van de zes evenementenpleinen plaatsvindt. “Met de marktkooplieden wordt momenteel besproken of er eventueel voldoende animo bestaat voor een mogelijk alternatieve locatie”, aldus gemeente Roosendaal.

Druktemeter

De Roosendaalse kermis gaat, zoals gepland, op vrijdag 3 september om 16 uur van start. “De kermis is dagelijks geopend vanaf 13.00 uur en sluit in het weekend om 24.00 uur en door-de-week om 23.30 uur. De kermis duurt tot donderdagavond 9 september 23.30 uur”, aldus de gemeente Roosendaal.

Op de website www.kermisinroosendaal.nl komt een speciale druktemeter voor de kermis in Roosendaal. Deze druktemeter kan groen, geel, oranje of rood kleuren en geeft op die manier de drukte aan op de verschillende kermispleinen. Het is dus verstandig om voorafgaand en tijdens het bezoek aan de kermis om de drukte in de gaten te houden.