Roosendaal

Kermisronde en Roosendaals kampioenschap opnieuw geschrapt

Close-up van wielrennersbenen en racefietsbanden die als groep over asfalt rijden

Foto: Shutterstock

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Kermisronde in Roosendaal gaat ook dit jaar niet door. Het wielerevenement zou gehouden worden op zondag 5 september. Maar de organisatie vindt het onverantwoord de Kermisronde door te laten gaan vanwege het snel stijgende aantal coronabesmettingen en de aangescherpte maatregelen. Tijdens het wielerevenement zou ook het Roosendaals kampioenschap ingehaald worden, dat deze maand niet kon doorgaan. Maar die wedstrijd is nu dus ook geschrapt voor dit jaar.

Het was een zware beslissing voor de organisatie van de Kermisronde. Vooral omdat het er een paar weken geleden op leek dat er steeds meer versoepelingen zouden komen. “We hadden hoop dat alles er weer af zou gaan. En dat we als eerste weer een wielerronde konden neerzetten,” vertelt voorzitter Iwan Mies. “Maar toen deze week duidelijk werd dat de anderhalve meter afstand in elk geval dit jaar nog zou blijven, was het voor ons wel duidelijk.”

Met de toename van het aantal besmettingen vinden we het onverantwoord om duizenden mensen het risico te laten lopen op corona

De Kermisronde kun je uiteraard niet houden op een afgesloten terrein waar je het aantal bezoekers kunt regelen. En waar je mensen kunt wijzen op de regels. “Wij zitten natuurlijk op de Kade, met veel horeca. Daar kunnen we weinig ingrijpen,” legt Mies uit. “En met de toename van het aantal besmettingen vinden we het onverantwoord om duizenden mensen het risico te laten lopen op corona.”

Behalve een gezondheidsrisico is er natuurlijk ook een financieel risico. “Ook dat konden we niet riskeren,” gaat Mies verder. “Het is al twee jaar een kleine strop, want onze kosten gaan door: voor de KNWU, voor de verzekeringen. We waren al best een eind met de voorbereidingen. Maar het is niet te doen, in het centrum zo’n wedstrijd houden. Met zo veel regels van de Veiligheidsregio.”

Volgend jaar komen we met groot nieuws, met iets bijzonders op de Kade

Er is teleurstelling over het afgelasten van de Kermisronde. Maar voorzitter Mies blijft optimistisch en kijkt al vol enthousiasme uit naar volgend jaar. “Ik kan je wel garanderen dat we door gaan met wielerrondes organiseren. En volgend jaar komen we met groot nieuws, met iets bijzonders op de Kade.” En je raadt het al: hij wil nog niet verklappen wat dat is.

Lees ook: Volksronde Roosendaal gaat ook deze zomer niet door: het was alles of niets