Roosendaal

Klokken St. Jan strooien maandag Confetti van Liekes over Leutmart

Stadsbeiaardier Toni Raats tijdens carnaval 2022 (beeld uit YouTube-livestream Carillon Sint Jan Roosendaal)

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De klokken van de St. Jan in Roosendaal doen uiteraard mee aan het leutfeest. Het carillon speelt maandag een uur lang carnavalsmuziek tijdens de Leutmart. Vanaf 11 minuten over 12 strooien de klokken Confetti van Liekes over het stadshart van Roosendaal. Stadsbeiaardier Toni Raats belooft een leutige mix te maken van de allernieuwste carnavalsmuziek en de oude klassiekers.

Op de Leutmart van Tullepetaonestad lopen vooral veel kinderen rond. Want er zijn spelletjes te doen en er rijden treintjes rond. Verenigingen en carnavalsclubs hebben een kraam op de Leutmart om zichzelf te presenteren. En bij de opening brengen de klokken van de St. Jan de sfeer er meteen in.

Steeds nieuwe liekes, steeds leutiger

Het carillon speelt van 12.11 uur tot 13.11 uur. Stadsbeiaardier Toni Raats strooit Confetti van Liekes. “Van de oude klassiekers tot de allernieuwste, want ieder jaar komt er weer een nieuw lieke bij. Dat maakt het steeds leutiger om de klokken die klanken naar beneden te laten dwarrelen,” laat hij weten.

Toni gaat proberen om het carillon zo soepel mogelijk te bespelen. “De klepels zullen die middag vrolijk dansen en de klokken laten zingen,” belooft hij. “En natuurlijk zal daarna de sfeer van de leutmart voor jong en oud weer ouderwets gezellig losbarsten. Des te meer klanken, des te leutiger.”

Live meeluisteren in de stad of online

Je kunt natuurlijk gewoon genieten van de klokken als je op de Leutmart bent. Maar wil je in alle rust goed luisteren naar de liekes, dan kun je beter naar de Tongerlotuin gaan. En natuurlijk kun je ook online meeluisteren.  Confetti van Liekes is live te zien op het YouTube-kanaal Carillon Sint Jan Roosendaal. Toni daagt je uit zoveel mogelijk nummers te herkennen: “Doe de klokkentest: Kende’t lieke dan zijde net als ikke ,dus ’n echte Tullepetaon.”

Lees ook: Drukte van jewelste bij Leutmart in Roosendaal: ‘Dit is genieten’ Lees ook: Carillon viert 55-jarig bestaan met Tullepetaonse Top 55