Bergen op Zoom

Krabben en kreukels lopen massaal uit voor het Wagetjes Kijke: ‘Eindelijk weer!’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

Eindelijk mocht het weer. Bouwclubs uit Bergen op Zoom stalden woensdag trots hun nieuwste vastenavendcreaties, en alle krabben en kreukels liepen massaal uit om deze te bewonderen. Met het stralende zonnetje en de gezellige drukte, zat de sfeer er al vroeg goed in.

De gezelligheid, de wagens goed van dichtbij kunnen bekijken en omdat het éindelijk weer kan. Dat zijn de voornaamste redenen van de bezoekers om naar het Konterscherp af te reizen. “We krijgen nu de kans om echt goed naar de details te kijken”, vertelt een man die aandachtig naar één van de wagens staat te kijken. “En het is mooi om de wagens dan naast de bouwtekeningen en maquettes te zien.”

Dit is traditie die we over willen brengen.

Het gemis naar het Wagetjes Kijke, en natuurlijk Vastenavend, was groot. “Toen wij hier voor het laatst waren, was mijn kleindochter twee. Het enige wat ze daar nog van weet is wat voor hoedje ze op haar hoofd had”, vertelt een vrouw met een bloemetjeshoed. “Nu krijgt ze er gelukkig veel meer van mee. Onze andere kleindochter is hier zelfs nog nooit geweest. Het is toch traditie die we over willen brengen.”

De aanwezige kinderen keken dan ook hun ogen uit. “Er staan hier zoveel verschillende wagens”, zegt een jongen van een jaar of tien. “Dat vind ik erg leuk om te zien.” Een andere jonge bezoekster heeft zelfs meegeholpen aan één van de wagens. “Twee weken geleden heb ik een kopje gekleid. Vandaag heb ik die geschilderd. Het kopje komt op de wagen met de heksenketel.”

Jarenlang hebben we hier op moeten wachten, eindelijk mogen we weer!

Meerdere bouwclubs doen zelfs mee met twee wagens. “Een van onze wagens stamt nog uit de coronaperiode, dat was gewoon een kwestie van afwerken”, vertelt een bouwster van BC de Krabbekwekeers. Ze rijden dit jaar mee met een peeënwagen en een romeinenwagen. “Het is mijn eerste jaar bij de bouwclub, maar ik ga dinsdag vol trots de optocht meelopen!”

Bouwclub Variant heeft een kinderspelwagen gemaakt. “De kinderen op onze wagen zijn verkleed als de pakkendragers. We willen uitbeelden hoe je spelenderwijs de Vastenavend kan ontdekken.” Hun tweede wagen heet Alles draait om leut, met deze wagen willen we weer leven in de brouwerij brengen”, legt een bouwer uit. Ook hij kijkt uit naar de optocht dinsdag. “We hebben er jarenlang op moeten wachten, nu kunnen we eindelijk weer!”

Lees ook: Bergse optocht eindelijk live op ZuidWest TV en voor iedereen tegelijkertijd te beleven Lees ook: Beleef carnaval bij ZuidWest: dagenlang Leutradio en -tv, Prinsencafé en optochten