Bergen op Zoom

Krabbenfoor gaat niet door, ook niet in afgeslankte vorm

Bianca van Vugt Bianca van Vugt

De Krabbenfoor, de grote jaarmarkt van Bergen op Zoom, gaat dit jaar definitief niet door. Er komt geen afgeslankte vorm van de jaarmarkt en er is ook geen alternatief evenement bedacht. Dat zegt Luud van de Ven, voorzitter van ondernemersvereniging Sterck. Het besluit was al in april genomen. En de coronamaatregelen zijn niet genoeg versoepeld om nu alsnog iets te organiseren.

De straten van Bergen op Zoom hadden vanaf donderdag 23 juli tot en met zondag 26 juli moeten bruisen. De Krabbenfoor zou zorgen voor een stad vol leven: kraampjes, podia, foodtrucks, straatartiesten en vooral veel bezoekers. Totdat de coranacrisis begon. Hierdoor moet Bergen op Zoom het dit jaar zonder de grote jaarmarkt doen.

De coronamaatregelen zijn de afgelopen weken voorzichtig versoepeld. Dat kan hoop hebben gegeven dat de Krabbenfoor op één of andere manier toch door zou kunnen gaan. Maar Luud van de Ven, voorzitter van ondernemersvereniging Sterck is stellig. “Nee, nee, nee. Er gaat niets van de Krabbenfoor door. Er zijn geen alternatieven en er komt ook geen kleine variant. We kunnen geen enkel risico nemen.”

Het was voor Van de Ven al in april duidelijk dat de Krabbenfoor dit jaar niet door zou gaan. “Dat hebben we in april al besloten. We hebben er uitvoerig over gedebatteerd,” legt hij uit. Ook versoepelde coronamaatregelen helpen niet. Want op zo’n grote jaarmarkt is het moeilijk om afstand te houden. “Je kunt geen podia kwijt, je kunt niets. En hoe ga je dat doen met de doorstroming. We willen geen risico’s nemen. Het lukt nu ook niet meer. Je moet al vroeg in het jaar contracten afsluiten,” aldus Van de Ven.