Bergen op Zoom

Krabbenfoor gaat tóch door, met veel last-minute geregel: ‘We hebben record te pakken’

Anne van Egeraat Anne van Egeraat

De Bourgondische Krabbenfoor gaat dit jaar tóch door. Het evenement wordt van 28 tot en met 31 juli gehouden in het centrum van Bergen op Zoom. In een paar maanden tijd hebben Danny Borremans en zijn drie compagnons van ondernemersvereniging Sterck een compleet evenement uit de grond gestampt. ‘’Dat was best heftig.’’

Na de domper van het niet behalen van de BI-zone in december 2021, kwamen de koppen van Sterck in januari dit jaar toch weer bij elkaar. “Toen kwamen we tot de conclusie dat een Krabbenfoor echt fantastisch zou zijn voor alle ondernemers en horeca, zeker na die magere coronajaren”, begint Borremans. En dus kwam in maart het startsein voor de organisatie van een nieuwe editie.

Vanaf mei is het gaan lopen als een tierelier!

Dat begon met een belrondje naar ondernemers uit de Bergse binnenstad. “Dat was zo geregeld.” Vervolgens werd in april de vergunningsaanvraag ingediend. “Dat was wel een beetje last minute.” In mei gingen de inschrijvingen van start. “Toen is het gaan lopen als een tierelier!”

Het bijzondere aan deze editie vindt Borremans dat het ditmaal helemaal vanuit de ondernemers zelf is georganiseerd. Waar het normaal gesproken door een ingehuurd bedrijf werd gedaan, hebben de Bergse ondernemers zelf de handen uit de mouwen gestoken. “We hebben zomaar iedereen aan gang gezet en dat is gelukt. Dat vind ik heel speciaal.”

Weekmarkt

De weekmarkt op donderdag gaat ondanks de Krabbenfoor gewoon door. Hij schuift een stukje op naar de Van der Rijtstraat, Stationsstraat, de koppen van de Sint-Josephstraat, de Wouwsestraat en misschien het Korenbeurspleintje.

Het wordt echt een ouderwetse Krabbenfoor.

Met een bestuur van slechts vier man is het evenement gerealiseerd. “Hierdoor kwam er wel iets teveel werk op onze schoudertjes terecht.” Wat extra handen zijn het volgende jaar dus wel welkom. Gelukkig is ondanks de tijdsdruk en het vrijwilligerstekort alles goed gekomen. “Het wordt een ouderwetse Krabbenfoor die nog nooit zo snel geregeld is. We hebben echt wel een record te pakken!”