Halsteren

Landgoed Vrederust wordt opleidingsinstituut

v.l.n.r.: Joost de Jongh (Curio), Ineke Strijp (GGZ WNB), Brigitte van Haaften (SDW), Ruud de Jong (opleider GGZ WNB), Hanneke Kooiman (ASVZ) en Geertje van Daalen (Curio).

Redactie Redactie

Op het landgoed Vrederust in Halsteren zal in augustus 2020 een opleidingsinstituut komen. Beroepsonderwijsorganisatie Curio heeft samen met zorgorganisaties GGZ WNB, SDW en tanteLouise hun krachten gebundeld om dit waar te maken. 

Er zijn verschillende zorgrichtingen vertegenwoordigd op Landgoed Vrederust zoals de gehandicaptenzorg, ouderenzorg, jeugdzorg en geestelijke gezondheidzorg. “Samen opleiden, op locatie, is een logische keuze. We kunnen gebruikmaken van elkaars expertise, de verbinding tussen theorie en praktijk is uitermate sterk en de lijnen zijn kort”, vertelt Ineke Strijp bestuurder van GGZ WNB. De organisaties willen toekomstige studenten boeien en binden aan de zorg in de regio, met deze actieve manier van samenwerken. Geertje van Daalen van Curio Sector Zorg & Welzijn: “Door samen invulling te geven aan deze opleiding is het mogelijk om verschillende leerroutes te volgen en ervaring op te doen in andere sectoren.”

Samenwerking 

Vanaf februari dit jaar zijn Curio en de vier zorgorganisaties met elkaar in contact over de samenwerking. Nu een half jaar later zijn alle organisaties klaar om de uitdaging samen aan te gaan. Brigitte van Haaften, bestuurder van SDW vertelt enthousiast: “Alle zorgorganisaties zijn op zoek naar goed opgeleide medewerkers. Daarom is het fijn dat we samen zo snel konden schakelen.” Hanneke Kooiman bestuurder ASVZ vult aan: “Er zijn veel vacatures in de zorg; er is een grote behoefte aan goedopgeleide professionals. Hier kunnen mensen het vak leren en direct werkervaring op doen in verschillende richtingen.”

Start in 2020 

De eerste 24 studenten starten in augustus van 2020 met de deeltijd beroepsopleiding om het vak van verpleegkundige te leren. Iedere organisatie draagt een aantal studenten aan. Zij gaan gezamenlijk één dag in de week naar school op het landgoed. Op deze wijze leren ze van elkaar en is het mogelijk om werkervaring op te doen bij de andere zorgrichtingen. 

Er zullen in januari 2020 diverse informatiebijeenkomsten zijn in het kerkje ‘De Ark’ op het landgoed. De geïnteresseerden kunnen daarna solliciteren voor een werkleerplek. Verdere informatie staat vanaf november op de websites van de betrokken partijen.