Halsteren

Lijst Linssen wil ‘eerlijke prijs’ voor Heemhuis Halsteren vanwege ereschuld aan Heemkundekring

Han Verbeem Han Verbeem

Lijst Linssen wil dat het college de Hof van Ram tegen een ‘eerlijke prijs’ verkoopt aan de huidige gebruikers, de Heemkundekring Halchterth. Volgens raadslid Meino Dam heeft de gemeente de afgelopen jaren volop verdiend aan de huurders; bovendien zou er een ‘ereschuld’ aan de Heemkundekring zijn, stelt Dam. Er is namelijk nog een rekening uit het verleden te vereffenen.

Van 1994 tot 2003 was de Heemkundekring gevestigd in een oude boerderij aan de Jannelandseweg – destijds eigendom van de toenmalige gemeente Halsteren en later de fusiegemeente Bergen op Zoom. De compleet vervallen boerderij met ingestort dak is destijds door de vrijwilligers opgeknapt, waarbij de gemeente alleen de materiaalkosten van 60.000 gulden voor haar rekening heeft genomen, omgerekend zo’n 27.000 euro. Uiteindelijk heeft de gemeente de opgeknapte boerderij voor goed geld weten te verkopen: 240.000 euro. “Terwijl de Heemkundekring hiervoor nooit is gecompenseerd”, schrijft Dam in een brief aan het college van B&W.

Win-winsituatie

Sinds 2004 heeft Heemkundekring Halchterth de Hof van Ram als vast onderkomen. De gemeente wil het gebouw nu van de hand doen voor de taxatiewaarde van 310.000 euro, aldus Dam, terwijl de WOZ-waarde van het gebouw 175.000 euro is. Een verkoop voor een eerlijke prijs zou volgens Lijst Linssen zowel de gemeente als de Heemkunde een win-winsituatie opleveren; zo zouden de gebruikers in hun pand kunnen blijven en de gemeente Bergen op Zoom is van de onderhoudslasten af. “Wat die eerlijke verkoopprijs zou moeten zijn laat Lijst Linssen graag over aan de onderhandelingen”, stelt Dam. Overigens zou de gemeente al jarenlang hebben nagelaten groot onderhoud uit te voeren aan het Heemhuis. Ook dit gegeven zou een hoge verkoopprijs volgens Lijst Linssen niet rechtvaardigen.

Video: reportage van ZuidWest Update van december 2020, bij bekendmaking van de verkoopplannen van de Hof van Ram.